Preskočite na glavni sadržaj

18. HRFF od 6. do 13. prosinca u potpunosti online

18. HRFF od 6. do 13. prosinca u potpunosti online
Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti online s besplatnim projekcijama od 6. do 13. prosinca ove godine s dosad potvrđenih trinaest naslova, sve redom najzapaženijih novih igranih, dokumentarnih i inovativnih filmova.
vrijeme: 06.12.2020. - 13.12.2020.

Nekadašnje glavno kino HRFF-a - Kino Europa - ponovno je adresa za festivalske projekcije, ali ovaj put u online izdanju. Tako će platforma za prikazivanje filmova na adresi www.kinoeuropa.hr ugostiti cjelokupni filmski program festivala, a projekcije su besplatne i bit će dostupne za gledanje za trajanja festivala bez uobičajenoga dnevnog rasporeda, priopćio je u ponedjeljak HRFF.
 
Populariziranje marginaliziranih tema skrbi, solidarnosti...
 
Selektor 18. HRFF-a Petar Milat rekao je kako se festivalskim programom "žele istaknuti sve one prečesto marginalizirane prakse skrbi, solidarnosti, prijateljstva i ljubavi koje su izašle na vidjelo i izborile svoje pravo javnosti u ovo konfuzno i tmurno doba".
 
Zato je, objasnio je Milat, fokus ovogodišnjeg izdanja HRFF-a upravo na takvim praksama ili pitanjima, bilo da je riječ o životu transseksualne populacije, ženskim pravima ili pravima osoba s invaliditetom.
 
Tako se, prvak sporoga filma filipinski višestruko nagrađivani redatelj Lav Diaz publici HRFF-a vraća s još jednom pričom o marginaliziranim ljudima "Genus Pan" u kojoj pratimo tri ilegalna rudara na putovanju na svoj otok nakon višemjesečne muke rada u paklenim uvjetima.
 
Dokumentarni film srbijanskog redatelja Mladena Kovačevića "Merry Christmas, Yiwu" sniman je u "radionici Djeda Mraza" - jednoj od 600 tvornica božićnih ukrasa u kineskom gradu Yiwu iz kojeg dolazi više od dvije trećine svih svjetskih novogodišnjih ukrasa. U filmu pratimo radnike, menadžere i vlasnike tvornica, uglavnom cijele kineske obitelji, u njihovim svakodnevnim radnim i životnim ritualima, sve uz diskretnu dozu apsurdnog humora.
 
Jedan od najzanimljivijih autora američke nezavisne kinematografije bostonski redatelj John Gianvito nastavlja svoje dugogodišnje filmsko istraživanje progresivnih društvenih pokreta i njihovih protagonista s portretom slijepe i gluhonijeme američke književnice Helene Keller aktivistkinje koja je život posvetila borbi za socijalističke ideale i prava manjina u filmu "Her Socialist Smile".
 
Interdisciplinarna umjetnica i redateljica Dora Garcia u novom filmu "Ljubav s preprekama" (Love With Obstacles) zaranja pak u ostavštinu izvanredne autorice i feministkinje Aleksandre Kollontaj koja se čuva u moskovskim arhivima. Redateljica istražuje ono poznato i ono što je ostalo neispričano te konstruira viziju budućnosti socijalističke feminističke revolucije Aleksandre Kollontaj, a film prati i genealogiju današnjeg uzleta feminizma.
 
Globalna stambena kriza, izgubljena generacija...
 
Švedski dokumentarist Fredrik Gertten u najnovijem filmu "Push" pak obrađuje globalnu stambenu krizu te prati posebnu izvjestiteljicu UN-a za pravo na stambeno zbrinjavanje Leilani Farhu u njezinoj istrazi mutnoga svijeta nekretninskih investitora, špekulanata i najmodavaca koji igraju značajnu ulogu u kreiranju stambenih uvjeta i gradovima diljem svijeta.
 
Dugometražni debi redatelja Ivana Ramljaka, ujedno i prvog umjetničkog direktora HRFF-a, "O jednoj mladosti" film je o izgubljenoj generaciji hrvatske mladosti s kraja devedesetih godina prošlog stoljeća, koja pokušava pronaći svoj identitet na stratištu razornog rata.
 
Na festivalskom programu je i dokumentarni film "Little Girl" francuskog redatelja Sebastiena Lifshitza s izvanrednom protagonistkinjom, sedmogodišnjom Sashom koja je, premda rođena u tijelu dječaka, oduvijek znala da je djevojčica. Taj film kandidat je za nagradu Europske filmske akademije za najbolji dokumentarni film.
 
U programu 18. HRFF-a je i jedan od najzapaženijih filmova ove godine "Never Rarely Sometimes Always" redateljice Elize Hittman nagrađen Srebrnim medvjedom na Berlinalu, te glavnim nagradama festivala u Sundanceu i San Sebastianu o trudnoj sedamnaestogodišnjakinji koja bez dopuštenja roditelja ne može pobaciti u svom ruralnom gradu u Pennsylvaniji te se otisne na putovanje u New York gdje je pobačaj moguć. Film će se, za razliku od ostalih naslova, moći pogledati tek na na proljeće 2021. u nekom od zagrebačkih kina,
 
Na festivalskom programu su i dokumentarni filmovi "The Reason I Jump" Jerryja Rothwella, "Corporate Accountability / Responsabilidad empresarial" Jonathana Perela i "Notturno" Gianfranca Rosija, te igrani filmovi "The Fever / A febre" Maye Da-Rin, i "No Hard Feelings / Futur drei" Faraza Shariata.
 
Human Rights Film Festival (HRFF) - Festival filma o ljudskim pravima neprofitni je projekt dviju organizacija nezavisne kulture: Multimedijalnog instituta i Udruženja za razvoj kulture (URK) pokrenut 2002. kako bi se u mediju filma unaprijedila vidljivost raznih tema s područja ljudskih prava. (Hina)