Preskočite na glavni sadržaj

Muzički biennale Zagreb 2021.

Muzički biennale Zagreb 2021.
Muzički biennale Zagreb (MBZ) održat će se u četiri bloka od travnja do rujna ove godine i njegovo 31. izdanje bit će o 60. godini toga festivala poklon publici unatoč okolnostima i s bogatim programom suvremene glazbe objedinjenim pod nazivom - (Re)konstrukcija – Continuum. Četvrti festivalski blok Continuum Nr. 4 – Celebration! održava se od 17. do 30. rujna.
vrijeme: 09.04.2021. - 22.09.2021.

Kao i uvijek, i 31. MBZ ponudit će bogatu paletu suvremene glazbe i njezine goruće relevantne teme i potvrditi kreativnost sada živućih protogonista scene suvremene glazbe, najavila je u srijedu na online konferenciji umjetnička ravnateljica MBZ-a skladateljica Margareta Ferek Petrić.
Ovaj MBZ bit će i poklon publici unatoč neprilikama, istaknula je Ferek Petrić. Uz MBZ, organizatori manifestacije su Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) i Cantus Ansambl. Programski odbor 31. MBZ-a čine umjetnička ravnateljica i članovi Davor Hrvoj, Tomislav Oliver i Ivan Josip Skender.

Četiri bloka, više obljetnica, raznovrstan program...

Od travnja do rujna ove godine program 31. MBZ-a oblikovan je u četiri bloka - prvi travanjski pod nazivom "Continuum Nr. 1 – Furioso!" , svibanjski "Continuum Nr. 2 - Shifting", blok u srpnju koji će slaviti ljeto - "Continuum Nr. 3 – le sacre de l été" i četvrti - rujanski "Continuum Nr. 4 – Celebration!​"
Kada je pak riječ o obljetnicama, prva je 60. rođendan MBZ-a - najaktivnijega i najvažnijega festivala suvremene glazbe u Hrvatskoj, u potpunosti posvećena novoj glazbi svih žanrova koji će se, dodala je Ferek Petrić, proslaviti u drukčijim okolnostima od planiranih.
Objasnila je kako će slavljeničko izdanje festivala predstavljati pluralističku šarolikost djela suvremene glazbe s fokusom na djela mladih skladateljica i skladatelja iz zemlje i inozemstva, ali i nezaobilaznih djela 'klasika' suvremene glazbe - etabliranih skladateljskih ličnosti druge polovice 20. i početka 21. stoljeća koje su ostavile nezaboravan trag u svijetu suvremene kompozicije u Zagrebu i internacionalno
U fokusu 60. godišnjice Biennala je sjećanje na njegovo prvo izdanje 1961. te njegova osnivača Milka Kelemena.
Prvi festivalski blok trajat će od 18. do 22. travnja, a u njegovu sklopu obilježit će se Dan Hrvatskoga glazbenog zavoda (HGZ) u čijoj će Velikoj dvorani MBZ biti i svečano otvoren, a bit će predstavljen i program suradnje s Muzičkom akademijom Sveučilišta u Zagrebu o 100. obljetnici te akademije, te program suradnje sa Zagrebačkim solistima.
Kako je to rekla Ferek Petrić, drugi blok bit će u znaku izvedbi suvremene glazbe u muzejima . Tako će se u prostorima Muzeja suvremene umjetnosti (MSU), među ostalim, održati kreativna radionica za djecu, izrada DIY instrumenata (6+), a na njegovu platou i galeriji izvedena djela suvremene glazbe.

Treći blok u znaku skladateljica, četvrti praizvedba Šipuševe opere

Treći blok bit će u znaku mladih skladateljica, a u njegovu sklopu obilježit će se i suradnja sa Zagrebačkom filharmonijom koja ove godine slavi svoj 150. rođendan i koja će 15. srpnja izvesti bogati program pod ravnanjem poznate dirigentice Ariane Matiakh.
Posljednji - četvrti blok donijet će, među ostalim, praizvedbu opere poznatoga hrvatskog skladatelja Berislava "Šipuša Posljednji...Intermezzo..., opera po motivima Janka Polića Kamova". Kako je rekao skladatelj Šipuš, najteži dio posla bio je vezan uz libreto. Opera će biti praizvedena 18. rujna u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Nastupit će solisti, zbor i orkestar Opere HNK Zagreb, dirigirat će Berislav Šipuš,   gost-instrumentalist bit će Elvis Stanić, redateljica i kolibretistica je Marina Pejnović,  a dramaturg i kolibretist Ivan Penović.
Član programskog odbora Davor Hrvoj posvjedočio je kako i na 31. MBZ-u neće izostati bogat jazz program i nastupi nekih od vodećih jazz glazbenika. Hrvoj je podsjetio da su na dosadašnjim bijenalima nastupili vodeći svjetski jazz glazbenici te da je jazz neodvojiv dio MBZ-a  kao izričaj koji je duboko isprepleten sa suvremenom klasičnom glazbom. 
Da je 31. MBZ doista u znaku mladih skladateljica i skladatelja posvjedočili su i oni sami te je njih nekoliko najavilo praizvedbe svojih djela na 31. MBZ-u koji, zaključila je njegova umjetnička ravnateljica, iako u drukčijem ruhu, slavi vitalnost i kreativnost suvremene glazbe. (Hina) 
Opširnije