Preskočite na glavni sadržaj

Kliofest 2021.

Kliofest 2021.
Osmi Festival povijesti Kliofest 2021. održat će se u drugome tjednu svibnja 2021. godine, od 11. do 14. svibnja. Način izvedbe festivala ovisit će o epidemiološkoj situaciji neposredno uoči i u vrijeme predviđenoga održavanja. 
vrijeme: 11.05.2021. - 14.05.2021.

Dio programa festivala odvijat će se uživo u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice, prema uvjetima održavanja kulturnih i sličnih događaja, i istovremeno će biti prenošen preko interneta.
Dio programa bit će snimljen unaprijed te premijerno prikazan na internetu, na youtube kanalu Kliofest, a dio programa odvijat će se online u realnom vremenu.

Tijekom trajanja programa festivala nakladnici povijesnih knjiga dat će popuste za prodaju svojih izdanja preko interneta na https://www.kliofest.hr/kliofest-2021-virtualni-sajam/  
 
Na festivalu će biti nekoliko okruglih stolova/tribina/konferencija:
- u povodu 150. obljetnice Rakovičke bune
- u povodu stote obljetnice Vidovdanskog ustava
- u povodu pedesete obljetnice sloma Hrvatskoga proljeća  
- u povodu tridesete obljetnice raspada SFRJ i nastanka Republike Hrvatske
- protiv historijskog revizionizma, za revidiranje povijesnih spoznaja (u sklopu međunarodnoga projekta Histoire pour la Liberté)
- o stanju i načinu financiranja humanističkih znanosti, napose povijesti.
 
Bit će predstavljeno niz novih knjiga povijesne tematike hrvatskih i inozemnih nakladnika, o hrvatskoj, regionalnoj i europskoj povijesti.
Bit će predstavljeno i nekoliko znanstvenih projekata koje financira Hrvatska zaklada za znanost.
Organizirat će se izložba Bulwark of Europe – Digitizing the Habsburg-Ottoman Frontier, u virtualnom obliku i postavljena u holu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Izložba je dio projekta koji rade studenti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod vodstvom prof. dr. sc. Nataše Štefanec. Virtualno će se predstaviti i nekoliko izložbi hrvatskih muzeja.
Premijerno će biti prikazan film Mateusza Sokulskoga Beograd – solidarni sa Solidarnošću te organiziran razgovor s autorom i producentom filma.

Ovo je samo dio predviđenoga programa. Obavijesti pratite na webu i društvenim mrežama. Program je podložan promjenama.
 
https://www.kliofest.hr/
https://www.facebook.com/kliofest/
https://www.youtube.com/channel/UCx3zjVJgoz_WpvprYF1lvQw/featured