festival

Rab Film Festival 2019.


vrijeme: 23.08.2019. - 27.08.2019.
mjesto: Rab

Od 23. do 27. kolovoza bit će održan prvi Rab Film Festival, zamišljen kao šarmantan spoj filma, glazbe, gastronomije i edukacije, na kojem će u programu RAFF CINEMA biti prikazan niz istraživačkih, igranih i dokumentarnih filmova (od kojih je nekoliko hrvatskih premijera) o aktualnim lokalnim i globalnim problemima s kojima se danas suočavamo. 

RAFF će biti održan na više gradskih lokacija, Ljetnom kinu, Trgu  slobode, Vili Antoinetta i Zimskom kinu. U sekciji RAFF BEAT najavljeni su koncerti Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urbana & 4, Nipplepeople te grupa Elemental i Detour. RAFF GASTRO bi trebao pružiti uvid u bogatu i raznoliku rapsku gastronomsku ponudu, od omleta sa sušenom hobotnicom zvanom štokalj (svježa hobotnica se mora sušiti na buri, a zatim pripremiti s lukom, maslinovim uljem i jajima) do rapske torte, koja je navodno prvi put napravljena 1177. godine, a pravi se od brašna, maslaca, jaja, badema, mrvicu soli, dosta šećera, pa vanilin šećera, korice dva limuna i tri naranče i oko pet čepova maraschina, koji se inače i pije uz nju. Zainteresirani za životna i filmska iskustva poznatih domaćih filmaša mogu  slušati njihova predavanja i razgovore na RAFF GENERATION, a posebno će atraktivan biti RAFF SEAPLEX, zatvaranje prvog Rab Film Festivala koje će publika moći pratiti ispod gradskih zidina, s barki i kaića.

Rab Film Festival se svečano otvara u rapskom Ljetnom kinu, u petak, 23. kolovoza,  prikazivanjem Les Miserables, jednog od laureata ovogodišnjeg festivala u Cannesu, krimi-trilera o rasnim nemirima u Francuskoj 2005. Godine, francuskog redatelja Ladja Lya, s glavnim glumcem Djibrilom Zongom (obojica se očekuju na projekciji), a nakon toga slijedi koncert Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Band-a na Trgu slobode. U subotu su filmski razgovori Raula Brzića u Vili Antonietti te u Zimskom kinu projekcije Sinova Danske, krimića redatelja Ulaa Salima o islamskom radikalizmu, u suštini priče o usponu neonacističkih ideologija u Europi, HBO Adria predstavlja: Černobil i jedini domaći predstavnik Tak kak je Arsena Oremovića, o diskriminaciji prava razvedenih očeva + Šavovi srpskog redatelja Miroslava Terzića, o potrazi majke za sinom možda ukradenom u rodilištu, a u Ljetnom kinu More sjena o spašavanju posljednjih kalifornijskih pliskavica i koncert Urban & 4.
U nedjelju filmske razgovore vodi Marjan Alčevski, u Zimskom kinu se prikazuju Bellingcat, o istraživačkom novinarstvu, Stellan Skarsgård i Zaboravljeni slučaj Hammarskjöld, danskog redatelja Madsa Brüggera o do danas misterioznoj smrti glavnog tajnika UN u Africi, s ovogodišnjeg Sundancea, u Ljetnom Oprostite, mimoišli smo se Kena Loacha o sve nemilosrdnijem britanskom tržištu rada dok večer zaokružuje koncert grupe Elemental. U ponedjeljak filmske razgovore u Villi Antoinetta vodi Nenad Puhovski, u Zimskom kinu se prikazuju belgijski dokumentarac Zeleno zlato o bigorivima, screening VERN i Bogu hvala Francoisa Ozona, o pedofiliji u Katoličkoj crkvi, dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu, a u Ljetnom, izvan konkurencije, Dnevnik Diane Budisavljević. U sv. Ivanu je koncert Nipplepeople, a u utorak, zadnjeg dana Festivala o filmu govori Dana Budisavljević, u Zimskom kinu se prikazuju njemački Čistači, o internetskom podzemlju, a koncert Detoura je u Uvali i Padovi.
Selektori su bili novinar i filmski kritičar Vladan Petković (igrani film) i urednica programa Al Jazeera Balkans Lejla Dedić (dokumentarni film), a uz nagrade za najbolji igrani odnosno dokumentarni film dodjeljuje se i nagrada publike.

Izvor:
www.hfs.hr


(D.H.F., 16.08.2019)


Uskoro: