izložba

Izložba Zdravka Milića 'Monolitdrom'


vrijeme: 24.08.2019. - 21.09.2019.
mjesto: Gradska galerija Labin

Otvorenje samostalne izložbe Zdravka Milića, "Monolitdrom", održat će se u Gradskoj galeriji Labin, u subotu, 24. kolovoza 2019., u 20:00 sati. Izložba ostaje otvorena do 21. rujna.
 
Fotografija Gradska Galerija Labin / Galleria Civica Di Albona / Labin Town Gallery."Izložba pretežno retrospektivnog karaktera Monolit, labinskog umjetnika Zdravka Milića u Gradskoj galeriji Labin, svojevrstan je inventarni postupak nedavne autorske prošlosti, izvjesno sagledavanje sažetka vlastitog rada ali i težnja k iznalaženju novih polazišta za buduća dostignuća i proširenja određenog temata. Milić je odbrao Monolit, temu koju je započeo početkom 2000-ih godina i koju s manjim odstupanjima permanentno proučava, proširuje i postavlja u različite kontekste. Razlog rezimiranju ovog, vjerojatno autoru najdražeg ciklusa, tim je smisleniji što će tijekom izložbe biti promovirana i monografija Zdravka Milića kao tiskani sažetak njegovog pedesetogodišnjeg umjetničkog stvaralaštva. Nevjerojatno zvuči podatak da će labinska publika sada prvi put vidjeti ove amblematične Milićeve radove, jer ih autor igrom slučaja, nikada nije izlagao u svome rodnom gradu.

Monolitdrom je u svakom slučaju otvorio veliko poglavlje, ne samo u Milićevu stvaralaštvu nego i u njegovu svjetonazoru, jer on postaje indikatorom i esencijom autorova zanimanja za transcendentalne pojave, evidentne u njegovim kasnijim slikama, crtežima i instalacijama gdje se monolit, bilo soliterno ili kao dio smislene cjeline, permanentno pojavljuje kao odašiljač energije. Njegova pojavnost i emanacija metafizičkog je i kozmičkog karaktera, a upravo takve transcendentalne manifestacije, prema mišljenju nekih teoretičara, uvjetuju naš današnji civilizacijski profil kojeg nam Milić svojim radovima jasno i s punom sviješću podastire ."  (Mladen Lučić, iz predgovora katalogu izložbe)

•••
Radno vrijeme galerije:
Kolovoz
Od ponedjeljka do subote od 9 do 13 i od 19 do 22 sata.
Rujan
Od ponedjeljka do subote od 9 do 13 i od 17 do 20 sata.
Nedjeljom zatvoreno.

(D.H.F., 20.08.2019)

Tagovi: zdravko milić