izložba, performans

Paolo Scheggi .Oplà stick 1969 -2019


vrijeme: 05.09.2019. - 11.10.2019.
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti, MSU galerija

Povodom četrdesete obljetnice performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju, Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu 5. rujna otvara prvu izložbu posvećenu talijanskom umjetniku Paolu Scheggiju. Izložba, u suradnji s kolaborativnom izvedbenom skupinom BADco. rekonstruira povijesni performans, održan u Galeriji Studentskog centra u Zagrebu prije pedeset godina na otvorenju izložbe Typoezija koja je bila dio manifestacije Tendencije 4. 

Pedeset godina kasnije, ova ponovna izvedba nije samo posveta Paolu Scheggiju, jednom od najvažnijih talijanskih sudionika i suputnika Novih tendencija, već i prilika za refleksiju o odnosima vizualnih umjetnosti, jezika i performansa krajem šezdesetih godina proteklog stoljeća, te sagledavanje vizualne i konkretne poezije u kontekstu eksperimentalne umjetnosti neoavangarde. Osim toga, izložba donosi arhivsku i dokumentarnu građu, poput povijesnih fotografija Vladimira Jakolića i Arde Ardessi, kao i izvornu scenografiju i rekvizite korištene za Scheggijev performans.


Tijekom trajanja izložbe, BADco. će u nekoliko navrata izvesti rekonstrukciju performansa u MSU galeriji. Datumi će biti objavljeni naknadno.


Izložba se realizira u suradnji s Associazione Paolo Scheggi i uz podršku Galerije Tornabuoni i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a kustosice su Ilaria Bignotti i Jasna Jakšić.


Otvorenje izložbe: 5.9.2019. u 19:00 sati, Muzej suvremene umjetnosti, MSU galerija.
 

Premijera rekonstrukcije performansa Oplà stick: muka po Paolu Scheggiju  5.9.2019. u 20:00 sati, Muzej suvremene umjetnosti, MSU galerija.
 

(R.P.B., 30.08.2019)