" />
obavijest

DAB '19. šetnja: Povijest vode u koprivničkim industrijama


vrijeme: 04.09.2019. 18 h
mjesto: Koprivnica

Drava Art Biennale 2019. isprepliće i produbljuje dosadašnje (uvijek aktualne) teme vode kao osnovnog ljudskog prava i javnog dobra te vode u kontekstu javnog prostora grada istraživanjem dubljih slojeva i stavljanjem fokusa na odnos vode i razvoja industrije koja neupitno utječe na preobrazbu urbanističke slike gradova.

Kao uvod u centralni događaj ovogodišnjeg DAB-a – izložbu suvremene umjetnosti u Galeriji Koprivnica – i ove su godine priredili događanja kojima odabranu temu nastojimo povezati s drugim (muzejskim) disciplinama i time je približiti što širem krugu posjetitelja.

 

U srijedu (4. 9. 2019.) organizirano je druženje uz edukativnu šetnju centrom Koprivnice u kojoj će stručnjaci s različitih aspekata sagledati odnos vode i industrije u ovom gradu. Šetnja u predviđenom trajanju od 60 minuta kreće u 18 sati ispred Muzeja grada Koprivnice (Trg dr. Leandera Brozovića 1), a završava u Svilarskoj ulici.

 

Povjesničari Hrvoje PETRIĆ i Nikola CIK ispričat će povijesne zanimljivosti o značenju vode u svakodnevnom životu grada Koprivnice kroz suodnos rijeke Drave i potoka Koprivnice. Pritom će se dotaknuti i važnosti raznih obrta (mlinarski, kožarski…) kao „ranih oblika industrije“ za čije je opstojanje voda neophodna. Neobične priče iz života obrtnika i građana predstavit će Vesna PERŠIĆ KOVAČ. U koprivničkim obrtima posebno mjesto pripada svilarstvu koje je u prošlosti bitno odredilo gospodarski, a time i svakodnevni život grada. Kako su navedena kretanja utjecala na urbanistički razvoj otkrit će nam Antonio GRGIĆ, dok će se Marijan ŠPOLJAR osvrnuti na rezultate preplitanja razvoja industrije u estetskom oblikovanju i umjetničkom razvoju Koprivnice nekad i danas. Stopama suvremenosti nastavit ćemo koračati sa Zdravkom PETRASOM koji će nam približiti aktualni sustav vodoopskrbe na području središta grada.

 

Šetnja je uvod u centralno događanje – skupnu izložbu suvremene umjetnosti koja slijedi u Galeriji Koprivnica od 13. rujna!
 

(R.P.B., 02.09.2019)