" />
predavanje, tribina, projekcija

Iransko-irski redatelj Rouzbeh Rashidi u Kino klubu Zagreb


vrijeme: 25.09.2019.
mjesto: Zagreb; Kinoklub Zagreb, Tru žrtava fašizma 14

Iransko-irski redatelj Rouzbeh Rashidi gostovat će u srijedu, 25. rujna, u kino dvorani Kino kluba Zagreb, uz projekciju svog dugometražnog filma 'Phantom Islands', nastalog na granici dokumentarnog i fikcije.


Kako se ističe u najavi, film prikazuje par koji dezorijentirano pluta u prekrasnom krajoliku irskih otoka, no ta namjerno melodramatična romanca konstantno se propituje provokativnim kinematografskim pristupom "koji rezultira dubokim i hipnotičkim istraživanjem same mogućnosti dokumentarne objektivnosti".

Rouzbeh Rashidi filmom se bavi od 2000. godine, kada je osnovao Experimental Film Society u Teheranu.

Od samih početaka radi izvan srednjostrujaškog koncepta filma, u pokušaju da izbjegne stereotipe konvencionalnog pripovijedanja.

Svoj filmski stil temelji na poetskoj interakciji slike i zvuka, izbjegavajući pisanje scenarija jer "stvaranje filmova promatra kao istraživanje, a ne ilustriranje".

Iz Kino kluba Zagreb kažu kako mu je rad duboko povezan s poviješću filma,  a odvažno se koristi različitim uređajima za snimanje pokretnih slika, od klasičnih do najnovijih.

Experimental Film Society (EFS) je irska produkcijska kuća koja se bavi proizvodnjom i prikazivanjem eksperimentalnog filma. Posvećena je njegovanju filmskih projekata koje odlikuje beskompromisna posvećenost osobnom, eksperimentalnom filmu. (Hina)

(R.P.B., 23.09.2019)