" />
projekcija

Projekcije filma 'Bruški martirij' Luke Klapana u Senju, Zagrebu i Splitu


vrijeme: 09.11.2019. - 12.11.2019.
mjesto: Senj, Zagreb i Split

U subotu, 9. studenog, u Pučkom otvorenom učilištu M. C. Nehajeva u Senju, zatim 12. studenog u Narodnom sveučilištu Dubrava u Zagrebu i 18. studenog u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu organizirano je prikazivanje filma Luke Klapana 'Bruški martirij'.

Podsjetimo kako dokumentarni film Bruški martirij tematizira vrijeme agresije na Hrvatsku, točnije događaj kada su uoči Božića 21. prosinca 1991. pripadnici Martićeve milicije iznenada banuli u zaseok Gornji Marinovići u selu Bruška nedaleko Benkovca gdje su svirepo pogubili deset hrvatskih civila. Devet Marinovića i jednog Draču koji se s njima tada zatekao.  Sudionici i svjedoci zločina kojeg ovaj potresan film obrađuje razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

 

Film Bruški martirij, prošle godine u produkciji FFVAL-a, snimio je redatelj Luka Klapan,  svečana premijera bila je u Kneževoj palači u Zadru, a dokumentarac je još prikazivan u Benkovcu, Vodicama, Bruški, Drnišu, Pagu, Rijeci i Kinu Tuškanac u Zagrebu.  Prikazivanje filma Bruški martirij primarno ima za cilj da ovaj zaboravljeni i potisnuti zločin bude poznatiji u hrvatskoj javnosti, ali i da mlađi naraštaji vide i pokušaju shvatiti kakvi su se strašni zločini događali u oslobodilačkom Domovinskom ratu, koji je okončan puno prije nego su se oni rodili u slobodnoj Hrvatskoj.

 

Program:

 

Subota, 9. studeni, Senj - Pučko otvoreno učilište M. C. Nehajeva u 18 sati (organizator: Udruga branitelja Uskok Senj)

 

Utorak, 12. studeni, Zagreb - Narodno sveučilište Dubrava u 18 sati (organizator: Kulturni centar Dubrava)

 

Ponedjeljak, 18. studeni, Split - Gradska knjižnica Marka Marulića u 18 i 30 sati (organizator: Gradska knjižnica Marka Marulića Split)

 

(R.P.B., 08.11.2019)

Tagovi: projekcija, film