x ostalo

Potpisan sporazum između Ministarstva kulture i HTZ-a


vrijeme: 13.03.2006. - 13.03.2006.

Ministar kulture Božo Biškupić i direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić potpisali su danas sporazum o suradnji na području zaštite, očuvanja i promocije kulturnih i prirodnih dobara.

Biškupić je izrazio zadovoljstvo potpisanim sporazumom koji će, kako je rekao, još više unaprijediti suradnju kulture i turizma, osobito u promidžbi u korist obje djelatnosti.

Podsjetio je da je Ministarstvo kulture nedavno objavilo prvu
publikaciju o registru spomenika kulture Varaždinske i Međimurske županije pa će, na temelju toga registra, u tim županijama biti postavljen znak koji je danas predstavljen.

Po riječima pomoćnika ministra Jasena Mesića, u tim dvjema županijama bit će postavljeno 200 znakova, u prvoj fazi, a oko 3500 na cjelokupna nepokretna i pokretna dobra.

Niko Bulić također je upozorio na važnost postavljanja znaka na spomeničku baštinu koja je sastavni dio turističke ponude. Dodao je da će Hrvatske turistička zajednica (HTZ), sukladno mogućnostima, promovirati u zemlji i inozemstvu zaštićena prirodna dobra, nacionalne parkove, parkove prirode te hrvatsku kulturnu baštinu i njezinu zaštitu.

Dogovoreno je da će HTZ sufinancirati prijevod, pripremu i tisak brošure i karte "Hrvatski parkovi - nacionalni parkovi i parkovi prirode" na njemačkom, talijanskom, francuskom i češkom jeziku.

Sporazumom počinje označavanje nepokretnih kulturnih dobara i objekata u kojima se nalaze zaštićene zbirke pokretnih kulturnih dobara, posebnim znakom u obliku kvadratne smeđe pločice u bronci u središtu koje je stilizirano glagoljsko slovo L - simbol kuće, te natpisom na hrvatskom i engleskom.

Autor idejnog rješenja znaka je akademski kipar Damir Mataušić, a troškove izrade snosit će Hrvatska turistička zajednica
. Prvi takav znak postavljen je danas na zgradu Ministarstva kulture u Runjaninovoj ulici, koja je također spomenik kulture.

Hina

Autor fotografije: Goran Bekina