" />
performans

Izvedba rada/audioperformansa 'OSscape' umjetnika Marka Jovića


vrijeme: 15.11.2019. 20 h
mjesto: Osijek; prostor Bastiona, Trg Vatroslava Lisinskog bb

U petak, 15. studenog, s početkom u 20 sati, u prostoru osječkog Bastiona, održat će se izvedba rada/audioperformansa pod nazivom 'OSscape' umjetnika Marka Jovića koja je nastala kao rezultat petog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio.

Najavljenom izvedbom Jović će se publici predstaviti audioradom, performansom koji je nastajao tijekom nekoliko tjedana dok sama izvedba predstavlja svojevrsni auditivni (experimental ambijent, noise) pejzaž grada u kojem je autor odrastao i trenutno živi. Live izvedba snimit će se kao audiozapis te će u tom obliku biti izvedena samo jednom. Namjera je organizatora izdati LP u maloj nakladi kao svojevrsni audio hommage gradu.
 
Završnu prezentaciju rezidencijalnog programa prvi put organiziramo izvan prostora MMML Studija s ciljem proširivanja mreže i umjetničkog djelovanja u gradu Osijeku te ovim putem zahvaljujemo Udruzi Input i TRAUM-u kao suorganizatoru najavljenog događaja.
 
Ovim rezidencijalnim programom MMML Studija želimo usmjeriti pozornost na potrebu izdvajanja novih i mladih umjetnika/ca za koje smatramo da su u potpunosti zaslužili svoje mjesto na nacionalnoj i regionalnoj umjetničkoj sceni.
 
Rezidencija je financirana vlastitim sredstvima te sredstvima Grada Osijeka.
 
O autoru:

Marko Jović rođen je 1994. u Osijeku. Zanimanje za glazbu počinje pokazivati u svojoj 12. godini kada otkriva elektroničku muziku te s vremenom i njene različite stilove, a sa 16 godina počinje otkrivati svijet eksperimentalne i noise muzike. Noise, ambient, industrial i njihovi podžanrovi odmah zauzimaju središte Jovićeva fokusa  te on odlučuje započeti i vlastite projekte. Njegov glavni projekt imena Xtematic nastaje početkom 2011. godine. Ubrzo nakon prvih izdanja, ovaj autor uspostavlja kontakt sa sve više umjetnika koji imaju sličan umjetnički interes te počinje izdavati svoje uratke u suradnji s različitim stranim izdavačkim kućama. Jovićevi radovi ne vežu se uz jednu specifičnu tematiku, on zvukom (kao i ostalim medijima) pokušava prenijeti različita stanja svijesti i doživljaje. Svoje radove izdao je na različitim muzičkim medijima kao što su CD-ovi, kazete, vinili, digitalna izdanja te floppy diskovi. Bio je suradnik na različitim projektima poput The New Blocakders, Cubic Nomad, The Karmakumulator, Mo*Te, Defektro, :dARM , Ecoute La Merde, Torturing Nurse, Government Alpha i ostali. 2013. godine Jović odlučuje pokrenuti svoju vlastitu digitalnu izdavačku kuću Xernex kojoj je cilj promovirati različite eksperimentalne stilove i umjetnike iz svih dijelova svijeta. Osim zvuka ovaj se autor također bavi i fotografijom, grafičkim dizajnom, videom te ponekad i kolažem i crtanjem.
 
Materijal koji će biti predstavljen tijekom izvođenja performansa primarno je sastavljen od dijelova zvukovnih zapisa koje je autor snimao tijekom posjeta sedam gradskih četvrti koji čine urbanu cjelinu Osijeka (Donji grad, Jug II, Tvrđa, Novi grad, Industrijska četvrt, Gornji grad te Retfala). Prikupivši određenu količinu materijala autor je pristupio računalnoj obradi zvukovnih zapisa te će navedeni materijal dodatno rekomponirati na licu mjesta, odnosno tijekom izvedbe rada. Fokus performansa usmjeren je na kreiranje kompozicije koja predstavlja autorov doživljaj grada u smislu zvučnog pejzaža grada, a čime se evocira autorovo sjećanje i osjećaji koji ga vežu uz lokalitet u kojemu je odrastao. Osim zvukova koji su producirani upotrebom zvukovnih zapisa gradskih četvrti, kompozicija će također sadržavati zvukove koje će autor kreirati uživo, na licu mjesta. Predviđeno je trajanje kompozicije 40 minuta.
 
MMML Studio projekt je neprofitne organizacije UKRO zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja, trenutno u vidu kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Udruga UKRO raspolaže prostorom privatnog studija umjetnika Marija Matokovića te samim time i resursima koji se nalaze unutar njega. Studio se nalazi u sklopu nekadašnje tvornice plastike Analit u Osijeku (Hrvatska).

Cilj rezidencije jest integrirati umjetnika u novu sredinu kako bi dobio što kvalitetniji uvid u stanje grada/regije u kojoj stvara, promovirati umjetničke vrijednosti gosta-umjetnika te u konačnici prezentirati njegov rad kao rezultat promišljanja tijekom boravka u umjetničkom studiju.
 
Od 2017. godine kada je projekt započet realizirane su četiri rezidencije (2017. Filip Bojović, 2018. Mario Kolarić, 2019. Luka Kedžo i Iva Muškić), a Marko Jović peti je gost-umjetnik.

 

(R.P.B., 12.11.2019)