obavijest

Predstavljanje monografije: Arhitekt Carl Seidl – Opus na Opatijskoj rivijeri


vrijeme: 26.11.2019.
mjesto: Zagreb, MUO, Trg Republike Hrvatske 10

Predstavljanje monografije 'Arhitekt Carl Seidl – Opus na Opatijskoj rivijeri', autora dr. sc. Berislava Valušeka, održat će se u utorak, 26. studenog 2019., u 19 sati, u Muzeju za umjetnosti i obrt u Zagrebu.
Knjigu će predstaviti recenzentica dr. sc. Snješka Knežević, urednica dr. sc. Katarina Horvat-Levaj te povjesničarka umjetnosti dr. sc. Irena Kraševac, uz sudjelovanje autora Berislava Valušeka, fotografa Damira Fabijanića i likovnog urednika Franje Kiša.

'U povijesti grada koja se mjeri dugim stoljećima, preobrazba Opatije iz ribarskog mjestašca uz benediktinsku opatiju u svjetski poznato turističko odredište dogodila se gotovo strelovito. Njena danas znamenita arhitektonska obilježja zrcale različita strujanja u arhitekturi i umjetnostima što ih je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće iznjedrio Beč, tadašnje kulturno i intelektualno središte ovog dijela Europe, a u Opatiju ih na jedinstven i originalan način prenio arhitekt Carl Seidl. Njegovo raznoliko i bogato djelo na potezu od Voloskog do Lovrana pomno je istražio i dokumentirao dr. sc. Berislav Valušek u znanstveno-likovnoj monografiji.' / ArTresor naklada.


(D.H.F., 21.11.2019)

Tagovi: carl seidl