izložba

Monografska izložba - Juraj Dobrović


vrijeme: 28.11.2019. - 23.02.2020.
mjesto: Osijek, MLU

Muzej likovnih umjetnosti u Osijeku, od 28. studenog 2019. (otvorenje u 19 sati) do 23. veljače 2020. predstavlja izložbu ''Juraj Dobrović'' na kojoj će biti prikazana ukupno pedeset i jedna antologijska umjetnina iz donacije Jurja Dobrovića.

Ovako opsežan izbor umjetnikovih djela, koja su referentna za gotovo cjelokupan njegov opus, daje nam mogućnost da čitavu donaciju prezentiramo javnosti kroz izložbu. Radovi darovani Muzeju uglavnom su nastali u razdoblju Novih tendencija tijekom 60-ih i 70-ih godina, no ima i kasnijih radova (od osamdesetih do 2005. godine). Uz djela iz donacije Muzeju likovnih umjetnosti, izložba će biti proširena i upotpunjena posudbom ključnih Dobrovićevih djela iz Muzeja suvremene umjetnosti  i privatnih kolekcija poput Kolekcije Vugrinec i LAUBE - kuće za ljude i umjetnost  (ukupno 20 djela).  Cilj  ove izložbe je predstaviti osječkoj javnosti djela Jurja Dobrovića kao jednog od protagonista suvremenog likovnog izraza i edukacija muzejske publike o važnom poglavlju povijesti hrvatske umjetnosti s kojim je Hrvatska šezdesetih i sedamdesetih godina postala jedno od važnih središta suvremene umjetnosti. Nove tendencije kao jedne od najvažnijih priloga hrvatske umjetnosti koje europskih okvirima vuku liniju s konstruktivnim pristupom.

Autor izložbe: dr. sc. Zvonko Maković
Kustosi izložbe: mr. sc. Daniel Zec, viši kustos, Valentina Radoš, viša kustosica, Martina Gavran Španiček, kustosica, Mateja Moser, kustosica

~
Juraj Dobrović (Jelsa, 29. siječnja 1928.) završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu (1956.) i studij povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1961.), ubrzo nakon kojega se posvećuje likovnoj umjetnosti, također grafičkom i industrijskom oblikovanju.
Aktivno je sudjelovao u međunarodnom umjetničkom pokretu Nove tendencije koji je početkom šezdesetih godina XX. stoljeća nastavio tradiciju geometrijske apstrakcije umjetničke grupe Exat 51. U tom periodu, uz angažman u kategoriji primijenjene umjetnosti, u reljefu istražuje mogućnosti zadanog optičkog polja unutar strogo određene geometrijske strukture. Početkom sedamdesetih godina XX. stoljeća u njegovoj umjetnosti središnje mjesto zauzima kocka kao geometrijsko tijelo, odnosno proučavanje plastičnosti kocke. Od 1983. godine broj geometrijskih elemenata i oblika u Dobrovićevoj umjetnosti se povećava, no i dalje drži fokus na kocki i njezinim mogućnostima (npr. Rezana kocka, Razdvojena kocka, 1982.-1990.).
Izdao je grafičke mape Polja I. (1967.), Polja II. (1969.) i Campi 3 (1971.), sudjelovao je na izložbama Novih tendencija (u Zagrebu 1965., 1969. i 1973.) te na izložbama hrvatske i jugoslavenske grafike. Živi i radi u Zagrebu.

Opširnije:
http://www.mlu.hr/

Tagovi: juraj dobrović

Uskoro: