" />
obljetnica, proslava

Akademija dramske umjetnosti slavi 50. obljetnicu Studija montaže


vrijeme: 17.12.2019.
mjesto: Zagreb; ADU, Trg Republike Hrvatske 5 i ADU Galerija f8, Trg Republike Hrvatske 8

Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu će u utorak, 17. prosinca, svečano obilježiti 50. obljetnicu Studija montaže.

Svečanost će započeti u 18 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije '50 godina Studija montaže 1969. - 2019.', čiji je urednik filmolog prof. dr.sc. Hrvoje Turković. Monografija, kroz tekstove prof. dr. sc. Hrvoja Turkovića i ostalih nastavnika Odsjeka, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija, kojeg su 1969. godine utemeljili vrsna montažerka i profesorica Radojka Tanhofer te priznati hrvatski redatelj, filmski teoretičar i pedagog Branko Belan.

 

Montažerska profesija oduvijek se smatrala samozatajnom granom filmske kreativnosti. Proteklih pedeset godina obrazovanja glavna zadaća za zanimanje montažera bila je aktivno prepoznati talent i kreativnost studenata, razvijati njihovu ljubav i zanimanje za filmsku umjetnost, omogućiti im široko obrazovanje iz humanističkog područja te usavršiti stručna znanja. Zahvaljujući inovativnosti utemeljiteljice, profesorice Radojke Tanhofer, postavljeni su čvrsti temelji na kojima se Studij montaže i kasnije postupno nadograđivao. Njezina montažerska kreativnost, otvorenost novim idejama, stvarna želja da studenti napreduju i, najvažnije, želja da se svi pritom dobro osjećaju i imaju osjećaj pripadnosti i zajedništva rezultirala je poticanjem kolegijalnosti, a ne kompetitivnosti među studentima. Najvažniji element samog studija intenzivni je proces rada u obliku  samostalnih montažnih zadataka. Oni predstavljaju „poligon“ za istraživanje filmskoga izražavanja, eksperimentiranje i stjecanje iskustva. To je ujedno i glavni razlog zbog čega ovaj studij već desetljećima odgaja generacije izvrsnih kreativaca.

 

Danas se Studij montaže odvija na dvjema razinama koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij. Diplomski studij Montaže čine dva usmjerenja: Montaža i Oblikovanje zvuka. Temelj studija čini praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje te stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije.

 

Svečanost će se nastaviti u 19.30 sati uz otvaranje izložbe pod nazivom '50 godina Studija montaže', u ADU Galeriji f8, te u prostorijama samog Odsjeka montaže (Trg Republike Hrvatske 8). Na izložbi će se također moći pogledati studentski montažni radovi te dokumentarne fotografije koje prikazuju povijest studija od 1969. godine do danas.

 

Izložba će biti otvorena do 20. prosinca 2019. Radno vrijeme ADU Galerije f8 je od 10 do 19 sati.

 

Uz izložbu odvijaju se i 'Dani otvorenih vrata' Odsjeka montaže namijenjeni javnosti, učenicima osnovnih i srednjih škola te svim zainteresiranim građanima koji žele doznati tajne ove zanimljive filmske profesije. Dani otvorenih vrata Odsjeka montaže održavat će se 18., 19. i 20. prosinca 2019. od 10 do 18 sati u sklopu kojih će svi zainteresirani posjetitelji moći razgledati sve prostorije Odsjeka, razgovarati s nastavnicima i studentima te pogledati studentske radove nastale u sklopu glavnih umjetničkih predmeta. Također, za organizirane posjete osnovnih i srednjih škola, nastavnici Odsjeka montaže pripremili su kraća predavanja primjerena dobi i uzrastu učenika. 

 

Partner obljetnice je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

 

Izvor: HAVC
 

(R.P.B., 13.12.2019)