radionica, kolonija

KKS predstavlja: Enigmatične slike s Jonathanom Rosenbaumom


vrijeme: 28.01.2020. - 01.02.2020.
prijava: 24.01.2020.
mjesto: Split; Kino klub Split, Ulica slobode 28

Od 28. siječnja do 1. veljače u Kino klubu Split gostovat će Jonathan Rosenbaum, renomirani američki filmski kritičar, te održati program Enigmatične slike. Program započinje analizom filma 'Kuća na pijesku' Ivana Martinca iz 1985., a u narednim danima zainteresirani polaznici programa mogu se javiti za individualne mentorske konzultacije. Program je besplatan, ali je za mentorske konzultacije potrebna je prijava do 24.1.2020.

Konzultacije su namijenjene svima koji imaju afiniteta za pisanje o filmovima ili se bave filmskim stvaralaštvom, te se žele konzultirati vezano uz vlastite ideje ili projekte na kojima trenutno rade. U večernjim satima (cca 20-22h) održavat će se neformalna druženja i večeri filmske analize organizirane za članove kluba i otvorene za posjetitelje.
 
Prijaviti se možete putem on-line obrasca OVDJE do 24. 01. 2020.
 
Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je petnaest knjiga. U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virdžiniji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net. U prethodnoj godini održao je seriju predavanja o Orsonu Wellesu u filmskom centru Gene Siskel u Chicagu. Recentni intervju s Jonathanom možete pročitati na idućoj poveznici.

Program se odvija u suradnji s Filmskim mutacijama – festivalom nevidljivog filma i Tanjom Vrvilo. Jonathan Rosenbaum jedan je od kustosa trinaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma koje se pod naslovom KINOSRAZ! FILM + MOĆ odvijaju od 23. do 26. siječnja u Zagrebu,  27. siječnja u Splitu (Kustoska škola u partnerstvu s udrugom Mavena i Kino klubom Split)  te s glavnim programom u Art-kinu u Rijeci od 6. do 9. velječe 2020., kao filmsko otvaranje opsežnog programskog pravca DOBA MOĆI u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Podsjećamo i da su otvorene prijave na radionicu Pilar Palomero „Od skripta do kamere“, a više informacija možete pronaći OVDJE.

Rad Kino kluba Split financiraju Zaklada Kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Split. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić. 

(R.P.B., 13.01.2020)

Tagovi: kino klub split