" />
koncert

Zagreb: Kočani Orkestar 18. siječnja u Boogaloo klubu


vrijeme: 18.01.2020.
mjesto: Zagreb; Boogaloo klub, Ulica Grada Vukovara 68

Makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani Orkestar nastupit će u subotu, 18. siječnja, u zagrebačkom Boogaloo klubu, najavio je organizator koncerta Twilight Promotion.

Kočani orkestar je međunarodna koncertna atrakcija i jedan od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu. Tradicionalna romska glazba je temelj njihovog izraza kroz koji se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice, sa tužnim i melankoličnim elegijama.

 

Kao glazbenici romskog porijekla iz Makedonije, veliku važnost pridaju upravo makedonskoj narodnoj glazbi, uz pomalo meksičkog melosa. Međutim, iz njihovih instrumenata može se čuti i balkanskih, romskih, turskih, meksičkih i drugih utjecaja, te funky jazz s virtuoznim improvizacijama solista, kao i popularne pjesme današnjice.

 

Na svom prvom hrvatskom gostovanju 2003. u zagrebačkoj Tvornici, pod vodstvom Ismaila Salieva, Kočani Orkestar su zapalili publiku i zasluženo osvojili status najboljeg trubačkog sastava.

 

U veljači 2007. godine ansambl je dobio novo, ali također iskusno vodstvo u liku Bilenta Salieva, Ismailovog sina, te se postupno pojačao mlađim snagama.

 

Dvije godine zaredom su napunili etno/rock pivnicu na zagrebačkom Bundeku u sklopu Rujanfesta, a nastupili su i u Boćarskom domu za doček Nove godine.

 

Od nedavno bilježe suradnju s hrvatskim bendom kubanskog usmjerenja Cubismo, s kojima su gostovali u emisiji 'Garaža' na HRT-u a zajedno su snimili pjesmu "Cumbanchero". Sa Lukom Nižetićem su snimili pjesmu i video spot "Kad orkestar zasvira".

 

Redoviti su gosti klubova duž cijele Jadranske obale, od Istre do južne Dalmacije. Osim u Hrvatskoj, Kočani orkestar je nastupao i u Francuskoj, Americi, Kanadi, Turskoj, Italiji, Sloveniji....

 

Kočani orkestar snimili su pet albuma: "A Gypsy Brass Band", "L'orient est rouge", "Gypsy Mambo", "Alone At My Wedding" i "The Ravished Bride". U pripremi je i šesti studijski album, kao i mnogobrojne suradnje s hrvatskim estradnim umjetnicima. (Hina)

 

(R.P.B., 15.01.2020)