izložba

Šest desetljeća Zagreb filma


vrijeme: 30.01.2020. - 30.06.2020. (otvorenje u 20 sati)
mjesto: MSU Zagreb

MSU Zagreb najavljuje veliku multimedijsku izložbu 'Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma' koja će se održavati, od 30. siječnja do 30. lipnja 2020. Izložba će predstaviti iznimna postignuća sjajnih autora Zagrebačke škole, hrvatsku umjetničku baštinu najviše razine koju je prepoznao cijeli svijet.

Ovoj povijesti pripada globalno prepoznatljiv fenomen Zagrebačke škole crtanog filma, zatim više od 500 nagrada, među kojima posebno mjesto zauzima prestižna nagrada Američke filmske akademije Oscar za najbolji animirani film dodijeljena 1962. godine „Surogatu“ Dušana Vukotića. Polazeći od izjave Dušana Vukotića kako je animacija najsvestranija umjetnost izražavanja, oblik sintetizirane komunikacije, edukacije i informacije koja je čudesno privlačna u svim svojim oblicima, izložba u MSU po prvi će put u ovako velikom obimu i na sveobuhvatan, multimedijski način prikazati animirane filmove Zagreb filma. Ti su filmovi osvojili publiku i stručne žirije diljem svijeta, zahvaljujući fantastičnim pričama koje su ispričali te inventivnosti, kreativnosti i vrhunskoj estetskoj vrijednosti. Izložba također posjetiteljima daje uvid u vrijednu građu i procese koji nastaju prigodom realizacije animiranih filmova.

Osim filmova, izložba će prikazati vrijednu arhivsku građu Zagreb filma, Hrvatskoga državnog arhiva i privatnih zbirki – crteže, skice, celove i autentične predmete, smještajući ih u kontekst vremena u kojem su nastajali i povezujući ih s umjetničkim radovima iz zbirki Muzeja suvremene umjetnosti i drugih hrvatskih muzeja. Iz bogate riznice Zagreb filma izdvojili smo više od 200 animiranih filmova te sjajnu dokumentarnu i filmsku produkciju koja će tijekom izložbe biti prikazana u dvorani Gorgona MSU-a.

Autori izložbe: Simon Bogojević Narath, Vesna Meštrić i Snježana Pintarić.

Opširnije:
http://www.msu.hr/