izložba

Izložba o holokaustu 'Ako tebe zaboravim…'


vrijeme: 06.02.2020. - 21.04.2020.
mjesto: Zagreb, SC, Francuski paviljon

U Francuskom paviljonu SC-a u Zagrebu, od 6. veljače do 21. travnja 2020., predstavit će se izložba 'Ako tebe zaboravim… - Holokaust u Hrvatskoj 1941. – 1945. / zadnje odredište Auschwitz', koju priređuje Hrvatski povijesni muzej.

Izložba se tematski odnosi na stradanja Židova iz Hrvatske za vrijeme Drugoga svjetskog rata s posebnim naglaskom na sudbine Židova deportiranih u Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Otvorena je u Francuskom paviljonu, autentičnom mjestu stradanja Židova iz Zagreba i drugih mjesta Hrvatske ispred kojega su bili sabirani i deportirani željezničkim vagonima u koncentracijske logore.

Izložbena građa – sudbine ubijenih, svjedočanstva preživjelih, sačuvani, malobrojni izvorni predmeti iz logora, fotografije i dokumenti iz hrvatskih i međunarodnih muzejskih i arhivskih institucija kao i oni posuđeni od obitelji stradalnika te Pravednika među narodima – raspoređena je u četiri tematske cjeline:

I. Ekskomunikacija  /  II. Koncentracija i likvidacija  /  III. Auschwitz (Oświęcim) – tvornica smrti  /  IV. Sjaj u tami

U okviru ovih tematskih cjelina, prikazane su pojedinačne sudbine stradalnika, posebice Židova. Organizatori i izvršitelji zločina predstavljeni su unutar pojedinih tematskih cjelina s obzirom na kontekst, njihovu ulogu u datom vremenu i prostoru. Izložba obuhvaća i izbor fotografija stradalnika, Židova iz različitih hrvatskih gradova i mjesta, koji su stradali u ustaškim logorima i Auschwitzu.
Prikazani su i videoisječci, svjedočenja preživjelih logoraša iz Auschwitza – Branka Lustiga, Tonke Petričević, Olega Mandića i Ota Konsteina.

Pored navedenih cjelina na izložbi je prikazana i metodologija izrade poimeničnog popisa žrtava logora Auschwitz-Birkenau s područja Hrvatske, a koja se od 2017. godine provodi u Hrvatskome državnom arhivu. U cilju objašnjenja postupka verifikacije žrtava, zasnovanog na izvornom povijesnom gradivu, na izložbi je prezentirano nekoliko primjera utvrđivanja žrtava toga logorskog sustava.

U pripremi izložbe koristili su se i rezultati višegodišnjeg istraživanja za potrebe izrade novoga nacionalnog postava Republike Hrvatske u Državnom muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj koji se odvija uz potporu UNESCO-ovog ureda u Veneciji te IHRA-e (International Holocaust Remembrance Alliance).Organizator: Hrvatski povijesni muzej
Suorganizator: Hrvatski državni arhiv
Glavni partner na izložbi: Studentski centar u Zagrebu, Sveučilište u Zagrebu
Autorica idejne koncepcije izložbe: Nataša Mataušić, Hrvatski povijesni muzej
Autorice izložbe i tekstova: Nataša Mataušić, Hrvatski povijesni muzej; Rajka Bućin, Hrvatski državni arhiv

Opširnije:
http://www.hismus.hr/