najave

Projekt Horizont slobode: HDLU nastavlja s umjetnošću u zatvorima


vrijeme: 13.02.2020.

Nakon uspješno realiziranih projekta 'Uzorna Kaznionica' u Kaznionici u Požegi te 'Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću' u Zatvoru u Zagrebu, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) najavljuje početak projekta Horizont slobode u Kaznionici u Glini i Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

Projekt će se provoditi do kraja godine, izvedba umjetničkih intervencija i radionica bit će popraćena i istraživačkim radom, a rezultati će se predstaviti na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem godine, najavio je HDLU.

 

Umjetničke intervencije u Kaznionici u Glini, uz provođenje likovnih radionica sa zatvorenicima, za cilj imaju oslikavanje zajedničkog murala umjetnika i zatvorenika, a izvest će se dvije likovne intervencije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu.

 

Umjetničke intervencije u Kaznionici u Glini izvodit će umjetnici Goran Rakić, Miron Milić, Tea Jurišić i Melinda Šefčić, dok će likovne intervencije u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu oslikavati Mario Romoda i Agata Lučić.

 

Iz HDLU-a ističu kako su dosadašnji projekti pokazali da umjetnost ima uistinu transformativnu moć, ona doprinosi stvaranju nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline te stvaranju uvjeta za rast i razvoj svjesnosti, odgovornosti, razvoj suosjećajnosti ljudi u zatvoru, razvoj vještina i mogućnosti življenja smislenijeg i produktivnijeg života  zatvorenika.

 

Isti je cilj i projekta Horizont slobode - doprinijeti pozitivnom nastavku umjetničko-terapijske prakse oplemenjivanja i djelovanja u zatvorskom sustavu diljem Hrvatske, s naglaskom na estetizaciju životnog prostora zatvorenika, ali i radnog prostora službenika., kao i kreativno uključiti zatvorenike, te razgovarati s njima  o radovima, promjeni slike prostora, a tako i pojedinca u njemu.

 

"Dugoročno gledano, ovim će se umjetničkim projektom doprinijeti oslobađanju psihičkih i duhovnih okova u kojima su zatvorenici zarobljeni. Vjerujemo kako umjetnost može doprinijeti i potaknuti u promatraču osjećaj slobode", ističe se u najavi.

 

Projekt Horizont slobode  Melinde Šefčić odabran je putem javnog natječaja Ministarstva pravosuđa i financirat će se s 200.000 kuna. Istraživački rad izvodit će Anita Jandrić Nišević i  Melinda Šefčić. (Hina)

 

(R.P.B., 13.02.2020)