" />
izložba

Ivan Buvinić izlaže u zagrebačkoj Galeriji Spot


vrijeme: 17.02.2020. - 06.03.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija Spot, Čanićeva 6

U zagrebačkoj Galeriji Spot, u ponedjeljak, 17. veljače, u 19 sati, otvara se izložba 'Sigurna kuća' mladog umjetnika Ivana Buvinića. Rad je rezultat autorovog istraživanja i promišljanja o temi djetinjstva i odrastanja u obiteljskom domu, a sastoji se od arhivskih fotografija, video projekcije i različitih pristupa reinterpretaciji simbolike i vrijednosti obiteljskog doma.

Danas, više nego ikad, fotografski medij prisutan je u obiteljskom životu ne samo kao svakodnevna praksa, već može djelovati i retroaktivno, u propitivanju granica sjećanja, kao i u pokušaju demistificiranja što koncept obiteljskog doma predstavlja.


Na tom tragu nastaje rad Sigurna kuća mladog umjetnika Ivana Buvinića. Kombinacijom nekoliko različitih pristupa, od instalacije, arhivske fotografije, do video projekcije, autor ispunjava izložbeni prostor osobnim interpretacijama, pružajući tako rekonstruiranu sliku vlastitog odrastanja. Jedna od njih je krhka skulptura, sastavljena od na prvi pogled beznačajnih predmeta, čijim fotografiranjem ispred kuhinjskog stolnjaka, autor nastoji prikazati svoju viziju nasljedstva. Pri korištenju fotografija iz prošlosti, umjetnik ne podliježe nostalgičnoj reprezentaciji osobnog arhiva, već joj se odupire i odlučuje preispitati one segmente koji su najviše obilježili njegovo odrastanje. Jednu od neuralgičnih točaka predstavlja smrt djeda, pa tako na zajedničku fotografiju iz djetinjstva intervenira kemijskim postupcima brisanja, sve do potpunog poništavanja njezinog sadržaja. Sličan princip prisutan je i kada su u pitanju fotografije s vjenčanja roditelja kod kojih je, nakon autorove intervencije, nužno preispitati ulogu fotografije u očuvanju sjećanja.


Osim fotografija, rad uključuje i projekciju autorova nalaza elektroencefalografije, zahvaljujući kojoj otkrivamo i ulogu zvučnih podražaja za vrijeme odrastanja u obiteljskom domu. Naposljetku, rad Sigurna kuća ukazuje na mnogobrojne mogućnosti fotografskog medija pri reinterpretaciji memorije; međutim, istovremeno svojim raznolikim pristupima na reprezentacijskoj razini, poziva na različita čitanja iskustava i sjećanja o jednom djetinjstvu.

 

Ivan Buvinić (1994., Šibenik) student je treće godine studija snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi, među kojima ističe: Biennale hrvatske mlade fotografije (2017., 2018.), U procesu (2018.) te festival fotografije Rovinj Photodays (2018., 2019.) u sklopu kojeg je nagrađivan u kategoriji arhitektura i portret.

 
Povodom otvorenja održat će se javni razgovor s autorom. Izložba je otvorena do 6. ožujka, a može se razgledati tijekom radnog vremena Galerije Spot – radnim danom od 16 do 20 sati.

 
Realizacija izložbe omogućena je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.
 

(R.P.B., 14.02.2020)