obavijest

'Bog neće pomoći' Hane Jušić na radionici Torino Film Laba 2020.


vrijeme: 14.02.2020.

Drugi po redu dugometražni igrani film 'Bog neće pomoći' redateljice Hane Jušić jedan je od 20 projekata primljenih na radionicu Script Lab za razvijanje scenarija u ranoj fazi.

Priča je to o Čileanki Teresi koja dolazi u selo podno Dinare noseći kosti od muža u vreći i tražeći njegovu hrvatsku obitelj kako bi ga pokopala. Pronalazi muževljevu sestru i braću i počne se aklimatizirati i snalaziti u selu i u porodici. Ipak, stvari nisu onakve kakvima se čine. Kao ni Teresa...
 
Producentica filma je Ankica Jurić Tilić, a osim Hrvatskog audiovizualnog centra, film je u fazi razvoja podržao i RE-ACT koji podupire hrvatsko-slovensko-talijanske koprodukcije. Zagrebačka Kinorama ovaj film razvija u suradnji sa slovenskom producentskom kućom Gustav film te talijanskom kućom TICO Film Company.
 
Radionica Script Lab namijenjena je debitantskim dugometražnim projektima, ali i projektima autora koji iza sebe imaju već jedan dugometražni film. Program se sastoji od tri radionice u trajanju od tjedan dana te dvije online sesije.
 
Prva radionica održava se od 19. do 25. ožujka u gradu Lavovu u zapadnoj Ukrajini, druga od 22. do 29. lipnja u Helsinkiju u Finskoj, a treća na Torino Film Lab Meetingu od 16. do 21. studenog. Na tom će modulu sudionici radionica imati prilike predstaviti svoje projekte međunarodnoj publici u kojoj sjede producenti, agenti i ostali filmski profesionalci te će sudjelovati na jedan-na-jedan sastancima s ključnim osobama u industriji.
 
'Ovogodišnja selekcja Script Laba uzbudljiva je i raznolika. Projekti se bave temama poput suvremenog identiteta, obitelji, povijesti, socijalnih i okolišnih problema, dok istovremeno interpretiraju žanrove i propituju oblike i formate. Sretni smo što naš izbor ove godine uglavnom predstavlja projekte scenaristica i redateljica nadajući se da time najavljujemo i novu eru u ovoj našoj filmskoj industriji.', istaknula je povodom objave odabranih projekata Amra Bakšić Čamo iz TFL-a.
 
Autori će svoje projekte razvijati s nizom profesionalaca: scenaristima Philippeom Barrièreom iz Francuske i Rasmusom Horskjærom iz Danske te story editorima Franzom Rodenkirchenom, Françoise von Roy (Njemačka) i redateljicom, scenaristicom i story editoricom Mariom Solrun s Islanda.
 
Prošle godine na istoj je radionici sudjelovala Dubravka Turić sa svojim dugometražnim projektom Nosorog.
 
Više o Torino Film Labu pročitajte na ovoj poveznici, a o radionici Script Lab na ovoj.
 
Podsjetimo, nagrađivana redateljica Hana Jušić nedavno je s istim filmom primljena i u cannesku rezidenciju Cinéfondation koja se od 2. ožujka do sredine srpnja održava u Parizu.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 14.02.2020)