izložba

Fanzinoteka: Izložba fanzina, grafika i plakata iz arhiva


vrijeme: 14.02.2020. - 01.04.2020.
mjesto: Fažana; Kasarna

Udruga Prostor urbane kulture organizira izložbu fanzina, grafika i plakata čije je otvorenje predviđeno u petak, 14. veljače, u prostoru udruge - Kasarna u Fažani.
 

Fanzin je neprofitabilna i nezavisna publikacija rađena prema d.i.y. (do it yourself - uradi sam) principu najčešće tiskana u manjoj nakladi. Nakon dvije godine sakupljanja, Kasarna izlaže selekciju fanzina iz arhive Fanzinoteke. Izložbu čine aktivistički, anarhistički i punk fanzini 80ih, 90ih i 2000ih godina; art-zinovi suvremene produkcije; skate-zinovi i časopisi posjetitelja i prijatelja Vladimir Film Festivala iz različitih dijelova svijeta; radovi polaznika Print Zine i Mini Zini radionica, središnjeg edukativnog programa Prostora urbane kulture. Uz fanzine, izloženi su i drugi sadržaji zbirke: različitim tehnikama izrađeni plakati i grafike. Fanzinoteka predstavlja radove domaćih i međunarodnih umjetnika i autora, s naglaskom na lokalni kontekst, gdje se ističe prvi fažanski fanzin - Analiza.

 

Za večernji glazbeni program zaduženi su DJ-i: David iz geta, La Fareina, Freshh i Rendom (KLFM)

 

Ulaz je besplatan a izložba ostaje otvorena do 1. 4. 2020.

 

Prostor urbane kulture, Fanzinoteka

 

Prostor urbane kulture namijenjen je aktivnom provođenju slobodnog vremena i oživljavanju kulturno-umjetničke scene u Fažani kontinuiranim programima poput filmskih projekcija, izložbi, koncerata, edukativnih radionica i predavanja. Jedan od glavnih ciljeva također je oživljavanje i pružanje podrške sceni nezavisnih izdavača, autora, umjetnika, ilustratora, dizajnera te stvaranje art zajednice kroz razne projekte realizirane u prostoru udruge. Prostor urbane kulture u Fažani kroz projekt Fanzinoteke jedini djeluje kao arhiv nezavisnih publikacija u Istri. Arhiv broji preko 500 publikacija iz Hrvatske ali i svijeta te sadrži publikacije tiskane od 80ih godina sve do današnjih dana. Ovim projektom očuvati će se razna umjetnička djela i tekstovi predstavljeni u malim autorskim publikacijama koje autori najčešće sami uređuju i izrađuju.
 

(R.P.B., 14.02.2020)