" />
izložba

Tomislav Pavelić: Usputne mudrosti / Wisdoms


vrijeme: 20.02.2020. - 07.03.2020.
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20

Izložba Tomislava Pavelića 'Usputne mudrosti', koja se otvara u četvrtak, 20. veljače, s početkom u 20 sati,  umjetnikova je prva izložba u Institutu za suvremenu umjetnost. Tijekom trajanja izložbe bit će organiziran razgovor s umjetnikom i promocija nove knjige 'Mudrosti'.

Pavelić na izložbi predstavlja dva rada, od kojih je video „Zemlja je lopta šarena“ bio predstavljen u Osijeku na 26. Slavonskom biennaleu u 2018. Godine, a „Mudrosti“ predstavlja po prvi puta.

 

 „…autor spaja video-instalaciju "Zemlja je lopta šarena" (premijerno postavljenu na 26. Slavonskom biennaleu u Osijeku 2018.) s najnovijim ready-made radom "Usputne mudrosti", tj. križaljkama-osmosmjerkama koje rješava svako jutro ("da mu malo pokrenu mozak") te koje, ovom prilikom, sadrže isključivo osmosmjerke čija su rješenja klasične "mudre izreke" poznatih mislilaca. U duhu dadaističkog svjetonazora, interesantan je to primjer brisanja granica između "niske" kulture (osmosmjerki) i "visoke" kulture vječnih mudrosti iz vrela cjelokupne povijesti ljudske misli, čime se takvi izvori, s jedne strane, pomalo drsko ali dobronamjerno "dovode u pitanje", dok se s druge strane iznova osnažuje njihova duboka autentičnost zbog repetitivnog isticanja izravne, nepokolebljive veze sa svakodnevnicom. Video pak prikazuje autora u krupnom planu kako podiže prvo jednu, pa drugu obrvu, dok gledatelji također slušaju snimku (stereom oprostorenu) njegovog naizmjeničnog ponavljanja riječi "Zemlja je kugla" i "Zemlja je ravna ploča", s lijeve ili desne strane.“

Bojan Krištofić, iz popratnog teksta

 

Tomislav Pavelić rođen je 1964. u Zagrebu gdje 1990. završava studij arhitekture. Bavi se arhitekturom, esejistikom i vizualnom umjetnošću. Jedan je od pokretača emisije Stvarnost prostora, između poetike i politike (urednica Evelina Turković) na III. programu HRT-a.

 

Godine 2012. izabran za povjerenika/kustosa hrvatskog nastupa na 13. međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

 

Izložba ostaje otvorena do subote, 07. 03. 2020.

 

(R.P.B., 18.02.2020)