" />
izložba

HDD: Izložba plakata Vanje Cuculića za kazalište 'Gavella'


vrijeme: 25.02.2020. - 17.03.2020.
mjesto: Zagreb, HDD galerija

Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) otvara u utorak, 25. veljače, u svojoj zagrebačkoj galeriji izložbu plakata koje je dizajner Vanja Cuculić radio za zagrebačko Gradsko dramsko kazalište 'Gavella' proteklih petnaest godina.

Pod nazivom "Vanja Cuculić: Drama! Plakati za GDK Gavella 2005 – 2019." izložba donosi izbor iz jednog od najuzbudljivijih i najneobičnijih plakatnih opusa u suvremenom hrvatskom grafičkom dizajnu, ističe se u najavi izložbe u HDD Galeriji, kojoj je kustos Marko Golub.
 
U tom su periodu, dodaje se, Cuculićevi plakati oblikovali lice jednog javnog teatra, stimulirali pažnju i imaginaciju promatrača, kreirali snažne vizualne predodžbe o predstavama za koje su dizajnirani, ali i o samom kazalištu te kreativnom potencijalu medija plakata danas.
 
Na izložbi će se prikazati i kratki dokumentarni film Marka Goluba i Ore Mušćet te snimatelja i montažera Mirana Krčadinca, u kojemu autor govori o svom kreativnom procesu i specifičnim promišljanjima medija plakata, uz fokus na pojedine primjere.
 
Po riječima Marka Goluba, umjetnikov rad za Gradsko dramsko kazalište Gavella, koji je i najdulji takav angažman u posljednja tri desetljeća, rezultirao je jednim od najkonzistentnijih i najsnažnijih plakatnih opusa kod nas uopće.
 
"Od svojih početaka sve do danas upravo je Cuculićev rad za Gavellu uvelike definirao visoki standard toga što znači kazališni plakat u Hrvatskoj u 21. stoljeću, naročito u kontekstu javnih institucionalnih kazališta", istaknuo je u tekstu predgovora.
 
"Iako je imao nekoliko slavnih prethodnika – plakate za Gradsko dramsko kazalište svojevremeno su dizajnirali i Alfred Pal i Boris Bućan – današnja prepoznatljivost zagrebačkog kazališta Gavella proizlazi upravo iz Cuculićevih dizajnerskih napora", dodao je.
 
Golub smatra kako se tim plakatima gradio vizualni identitet kazališta, a iako oni nepogrešivo pripadaju našem vremenu, naročito po načinu upotrebe tipografije i odabiru tipografskih pisama, taj autorski stil razvijen za Gavellu u suštini je eklektičan.
 
"Njegovi kazališni plakati na neki su način i refleksija o onome što je u tom specifičnom žanru napravljeno kroz njegovu slavnu povijest, uključujući i zlatno doba plakata šezdesetih i sedamdesetih godina, dok je kao promotivno sredstvo još uvijek bio relevantan, a kao prostor za kreativno izražavanje na vrhuncu snaga", ocijenio je.
 
Izložba u HDD Galeriji će biti otvorena do 17. ožujka, dok će za vrijeme trajanja Plan D.konferencije, od 27. do 29. veljače, prošireni izbor plakata biti izložen i u Orisu – Kući arhitekture.
 
U subotu 28. lipnja, u sklopu popratnog programa konferencije, organizirat će se i autorsko vodstvo kroz izložbu. (Hina)

(R.P.B., 20.02.2020)