" />
izložba

Muzej Lapidarium u Beču predstavlja troje hrvatskih umjetnika s 4. umjetničke rezidencije 'Kuberton'


vrijeme: 25.02.2020. - 28.03.2020.
mjesto: Austrija; Beč, Galerija Krinzinger - Krinzinger Projekte, Schottenfeldgasse 45

Na skupnoj izložbi AIR 2019 koja će se održati u Galeriji Krinzinger (Krinzinger Projekte) u Beču, sudjeluju umjetnici s 4. umjetničke rezidencije 'Kuberton' održane u razdoblju od svibnja do srpnja 2019.: Iva Horvat (Pula), Petra Pletikos (Pula) i Dominik Vuković (Zagreb).

Ostali sudionici AIR 2019 s rezidencija u Mađarskoj i Šri Lanci su: Thean Chie Chan, Melanie Ebenhoch, Claudia Larcher, Imre Nagy, Werner Reiterer, Wojciech Ireneusz Sobczyk i Gergő Szinyova.

 

Radovi Ive Horvat, Petre Pletikos i Dominika Vukovića nastali na 4. umjetničkoj rezidenciji u Kubertonu, bili su izloženi u Galeriji Rigo (23. 8. - 12. 9. 2019.), a rezidencija se održala u okviru galerijskog programa Muzeja - Museo Lapidarium i Galerije Krinzinger iz Beča.

 

Umjetnička rezidencija "Kuberton" prva je u Istri koja je započela s praksom umjetničkih rezidencija suvremenih umjetnika mlađe i srednje generacije s ciljem razmjene te suradnje s međunarodnim galerijsko-muzejskim ustanovama i programima po načelu reciprociteta. Takav vid umjetničke i kulturne razmjene vidimo kao jedan od najboljih načina kulturne suradnje, kontekstualizacije umjetničke produkcije kako u lokalnom, regionalnom tako i nacionalnom okruženju. "AiR Kuberton" je ujedno referentna točka za promociju hrvatskih i austrijskih umjetnika te njihovog ulaska na globalno umjetničko tržište.


Program je ostvaren sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije - Upravnog odjela za kulturu i Grada Novigrada - Cittanova.

 

(R.P.B., 20.02.2020)

Tagovi: izložba, beč