izložba

Tomo Savić-Gecan: Retrospektiva 2020


vrijeme: 11.03.2020. - 19.04.2020.
mjesto: Zagreb, MSU, Prostor za povremene izložbe MSU-a

Prva veća samostalna izložba u Hrvatskoj jednog od zacijelo najradikalnijih umjetnika srednje generacije, Tome Savić-Gecana, predstavit će tridesetak godina njegova stvaralaštva. Izložbu, koja će se održati 11. 3. – 19. 4. 2020., najavljuje Muzej suvremene umjetnosti.
U mnogo slučajeva interaktivna i procesualna, najčešće  do krajnosti neutralna, minimalna i neopipljiva djela redovito naslovljena „Bez naziva“, bit će ponovno izvedena u izložbenom prostoru, tzv. „bijeloj kocki“, koja je glavni medij ovoga umjetnika i ujedno jedina izvjesnost u susretu s promatračem.

Tomo Savić-Gecan,  jedan od zacijelo najradikalnijih umjetnika srednje generacije, već dugi niz godina živi u Nizozemskoj gdje je, uz gostovanja u drugim sredinama, aktivno nastavio svoje djelovanje te potvrdio svoj status na međunarodnoj sceni. Riječ je o njegovoj prvoj većoj samostalnoj izložbi u Hrvatskoj na kojoj će biti predstavljeno tridesetak godina njegova stvaralaštva.

Postavljajući od samoga početka u središte svojega djelovanja fenomen praznine, Tomo Savić-Gecan u suvremenom se kodu nadovezuje na prakse neoavangardne i konceptualne umjetnosti. U mnogo slučajeva interaktivna i procesualna, najčešće do krajnosti neutralna, minimalna i neopipljiva djela redovito naslovljena „Bez naziva“,  bit će ponovno izvedena u izložbenom prostoru, tzv. „bijeloj kocki“, koja je glavni je medij ovoga umjetnika i ujedno jedina izvjesnost u susretu s promatračem.

Posjetitelj je uključen u događaj, svojom prisutnošću provocira postojanje rada. Kustos je uključen u događaj, svojim tumačenjem nastoji ga objasniti posjetitelju. Sam rad i dalje ostaje nevidljiv, postoji i postaje kao informacija koja se istodobno percipira i stvara, upravo onako kako se to uobičajeno događa u procesima stvaranja i konzumiranja dnevnih vijesti.

„Sve se događa na nultoj razini“, bilježi Miško Šuvaković, „koja sugerira da se ništa nije dogodilo, premda... više ništa nije isto i kao da je sve ipak ostalo isto. Kontradikcije su u iskustvu, a kontrasti su u osjećajima vlastite smještenosti u svijet. Svijet je nesiguran i nestabilan. Nesigurnost u primarno i direktno ljudsko iskustvo egzistencije (njem. Dasein). Sugeriranje osjećaja straha, premda ne još i samog straha.“

Na Retrospektivi 2020 Tomo Savić-Gecan predstavit će i rad koji je nastao u vodećem svjetskom laboratoriju za fiziku čestica CERN u Ženevi, gdje je 2017. godine boravio na rezidenciji kao dobitnik Nagrade ACCELERATE Hrvatska.

Tomo Savić-Gecan (r.1967. u Zagrebu) sudjelovao je na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu  među kojima su izložbe u Kunsthalle Basel, PS1 (New York), Kunsthalle Fridericianum (Kassel), De Appel (Amsterdam), Apexart (New York), Witte de With (Rotterdam), Jeu de Paume (Pariz), Kunsthalle Bergen, itd., te velike  međunarodne  manifestacije među kojima su:  Manifesta, Venecijanski bijenale i Taipei Biennale.

Kustosica: Radmila Iva Janković

Otvorenje izložbe bit će upriličeno u srijedu, 11. 3. 2020., u 19 sati.

Izvor: www.msu.hr

(D.H.F., 03.03.2020)