natječaj

Pomaknut rok za natječaj HNK-a Zagreb za suvremeni dramski tekst


prijava: 15.05.2020.

Zbog novonastale situacije uzrokovane virusom COVID-19, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu odlučilo je pomaknuti rok za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta pod geslom "Ostani doma i piši tekst za HNK", koji tako ostaje otvoren do 15. svibnja.
Natječaj je prije nekoliko mjeseci pokrenulo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kako bi potaknulo dramske pisce na pisanje dramskih tekstova, vjerujući kako bez suvremenih domaćih dramskih tekstova nema ni posve artikuliranog nacionalnog kazališta. Rok za prijavu bio je 1. travnja, koji je sada pomaknut na 15. svibnja.

"Za potpunu sliku suvremenoga hrvatskog kazališta koje je zanimljivo domaćoj, ali i europskoj publici, potrebni su suvremeni hrvatski dramski tekstovi ispisani imperativom vremena i prostora u kojem živimo", ističu iz HNK-a.

Na natječaj se mogu prijaviti autori s prebivalištem u RH ili s hrvatskim državljanstvom, a prijavljeni dramski tekstovi moraju biti prikladni za izvođenje na velikoj pozornici HNK u Zagrebu. Pobjednički tekst bit će postavljen na sceni HNK u Zagrebu i u izvođenju ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Tekst mora biti pisan na hrvatskom jeziku te ne smije biti ranije izveden, objavljen niti prijavljen na neki drugi natječaj. Svaki autor može se prijaviti s jednim dramskim tekstom. Uvjeti natječaja ostali su isti, s iznimkom da je zbog preporučenih mjera sigurnosti dovoljno tekst s naznakom 'za Natječaj za otkup suvremenog dramskog teksta' te podacima o autoru (ime i prezime, adresa i broj telefona) poslati na e-mail adresu drama@hnk.hr.

O pobjedničkom tekstu odlučit će ocjenjivački sud Drame HNK koji čine intendantica Dubravka Vrgoč, ravnatelj Drame Ivica Buljan i dramaturginja Mirna Rustemović.

Pobjednički tekst bit će otkupljen za 50 tisuća kuna, a taj iznos obuhvaća i otkup autorskih prava za premijerno izvođenje pobjedničkog teksta tijekom sezone 2020/2021. godine u produkciji HNK u Zagrebu.

"Zadnjih se godina pokazalo da je suvremeno dramsko pismo kod nas odlično prihvaćeno, za razliku od većine europskih pozornica koje s tim imaju problem jer publika nekako bolje prihvaća poznate klasične tekstove. Upravo potaknuti činjenicom da publika dolazi u velikom broju i prepoznaje suvremenu domaću dramu, HNK u Zagrebu odlučio je pozvati sve pisce da napišu komad koji će biti izveden na velikoj pozornici HNK", stoji u priopćenju HNK-a.

Riječ je o prvom natječaju toga kazališta za otkup suvremenog dramskog teksta nakon pedeset godina. Na zadnjem natječaju, kojemu je povod bilo otvorenje novoobnovljene zgrade HNK 1969. godine, pobjednički su tekstovi bili "Noć štakora" Zore Dirnbach i "Puntari, hahari i jen šašavi pop" Ante Krpotića. (Hina)

(D.H.F., 25.03.2020)