izložba

Virtualna izložba - Snimio: Ivo Kirin


vrijeme: 31.03.2020.

Izložba gotovo zaboravljenog sesvetskog fotografa pod nazivom "Snimio: Ivo Kirin" u Muzeju Prigorja je zatvorena, ali će i dalje biti dostupna javnosti u e-obliku.
https://www.instagram.com/fotiks.sesvete/

Katalog izložbe dostupan je na poveznici:
http://www.muzejprigorja.hr/izdanja/Snimio_Ivo_Kirin.pdf

Povjesničar Damir Fofić i fotograf Darko Lesinger prvi su se prihvatili interpretacije stvaralaštva Ive Kirina, prvog sesvetskog fotografa. Njegovi iznimni fotografski radovi možda bi zauvijek ostali izgubljeni da nije bilo Branka Turajlića koji ih je pronašao i pomogao da se daju na uvid javnosti i revaloriziraju.

Ivo Kirin je svojom kamerom bilježio događanja u Sesvetama od kraja dvadesetih do sredine četrdesetih godina prošloga stoljeća.
Sačuvani fotografski opus, pogotovo dio u kojem se prepoznaje privrženost Sesvetama predstavlja vrijedan i autentičan povijesni dokument, a istodobno i vrlo osoban album ljudi i mjesta koje je volio. Fotografirao je najčešće svoju obitelj, nerijetko u društvu prijatelja ili poznanika, a emocije i osobnost su u pozadini svake od fotografija.
***
Kao vrhunac iz opusa predstavljena je fotografija na kojoj je opatica u centru, oko nje je mnoštvo mladih djevojaka, njih dvadesetak, s harmonikom u rukama. Sve djevojke na njoj tako su brižljivo raspoređene, a sve harmonike tako pažljivo postavljene i raširene da je kompozicija savršeno precizna, skoro pedantna, a izgleda nenamješteno i spontano, što je čini atraktivnom i osamdesetak godina od nastanka!(D.H.F., 31.03.2020)