obavijest

Arheološki muzej: Osiguran portret Solinjanke


vrijeme: 07.04.2020.

Arheološki muzej u Zagrebu izvijestio je kako je portret mlade djevojke iz Solina s početka 3. stoljeća, tzv. Solinjanka, u nedavnom potresu ostao neoštećen, iako su neki predmeti iz prostorije stalnog postava Antičkih zbirki u kojemu je ona bila izložena pretrpjeli štetu.

Portret djevojke izveden u bijelom mramoru čuva se u tom muzeju od 1869. godine, a osiguran je još na dan potresa i premješten iz izložbenog u znatno sigurniji prostor muzeja, čuvaonicu Antičkog odjela.

Riječ je o djelu koji karakterizira frizura detaljno urezanih vlasi, podijeljena u dvanaest pramenova u obliku krišaka dinje koji se od tjemena pružaju prema ušima, a na zatiljku su isprepletene u detaljno izvedenu punđu.

Portret je otkupljen u sastavu Zbirke Vicka Solitra, no nema arheoloških podataka o okolnostima njegova nalaza, pa se ne može sa sigurnošću tvrditi portretira li privatnu osobu, jer su one bile sklone prikazivati se poput suvremenih vladajućih elita, ili samu caricu Fulviju Plautilu, suprugu cara Karakale.

S obzirom na kvalitetu pretpostavlja se da ipak portretira člana carske obitelji, te da je naručen od strane salonitanskih magistrata, moguće u Rimu.

Iz Arheološkog muzeja kažu da su primjetne razlike i sličnosti s prikazima koje se pouzdano može odrediti kao carski portret Plautile, ali one nisu dostatne za odbacivanje ili potvrdu pretpostavke kako je uistinu riječ o carici Plautili.

Dodaju kako je izvjesno da portretirana mlada djevojka i da spomenik potječe iz antičke kolonije Salone, današnjeg Solina, pa se portret kolokvijalno naziva Solinjanka, a neovisno o tome koga prikazuje smatra se vrhunskim dosegom portretne umjetnosti s početka 3. stoljeća. (Hina)

Foto@Hina

(D.H.F., 07.04.2020)