performans

Udruga Domino predstavlja #kucniperformans


vrijeme: 07.04.2020.

Svakih nekoliko dana na društvenim mrežama udruge Domino bit će objavljena po jedna uputa za izradu kućnog performansa prema recepturi suvremenih hrvatskih umjetnika. Pisane upute daju jasne korake što i kako činiti, a sudjelovati mogu svi!


U ovo nestvarno vrijeme katastrofa, Domino je pozvao 6 umjetnika i umjetnica: Milijanu Babić, Josipu Bubaš, Igora Grubića, Brunu Isakovića, Vedranu Klepicu i Vesnu Mačković da naprave upute za kućne performanse za širu građansku uporabu.

 

Ideja kućnih performansa počiva u tezi da u svakome od nas leži umjetnik (trenutno u izolaciji), ali i ukazuje na važnost kulture za psiho-fizičko zdravlje ljudi - kako sada u ovim ekstremnim uvjetima, tako i uvijek.

 

Svoje izvedbe dokumentirajte (foto/video) i objavite (FB/IG), označite Domino i #kucniperformans.

 

Pozivamo građane da ostanu doma i oslobode umjetnika u sebi!

 

Prvi #kucniperformans pod nazivom 'Izbjegavanje kratkog spoja' osmislila je Milijana Babić. Umjetnički rad Milijane Babić zasniva se na performativnoj umjetničkoj praksi i često razvija u smjeru kontekstualno specifičnih dugotrajnih akcija u javnom prostoru. Tematski se fokusira kroz propitivanje vlastite pozicije žene i umjetnice u neposrednom životnom okruženju. Živi i radi u Rijeci, a na umjetničkoj je sceni prisutna dvadesetak godina.

 

Upute za #kucniperformans Izbjegavanje kratkog spoja Milijane Babić nalazi se ovdje.

 

Upute za druge performanse pratite na Facebook stranici Domina i na webu www.thisisadominoproject.org

 

Kućni performansi dio su projekta "Budućnost političkog performansa",koji se održava u okrilju programa “Prema otvorenoj, pravednoj i održivoj Europi u svijetu – Projekt predsjedanja EU 2019.-2021.”

 

(R.P.B., 08.04.2020)