" />
koncert

Dubrovački simfonijski orkestar donosi glazbu publici


vrijeme: 22.04.2020.

Dubrovački simfonijski orkestar pripremio je online program sa snimkama ranijih izvedbi i muziciranja iz svojih domova kako bi, ističu, u vrijeme kada se ne može okupljati na koncertima i uživati u glazbi, poslali glazbu publici u njihove domove.

 

Na Facebook stranici objavili su dosad, među ostalim, video izvedbu 2. stavka (Andante) Simfonije br. 3 u D duru Luke Sorkočevića koje su članovi orkestra izveli iz svojih domova.

 

Tu su i rogist Toni Kursar koji je sa svog prozora u gradu zasvirao temu "May the force be with you“ iz filma Zvjezdani ratovi, te čelistica Mihaela Čuljak odsvirala je  "Lutkicu na dar“ Đela Jusića, u obradi Matea Martinovića.

 

Objavljuju se i već održani koncerti, poput recitala čelista Vida Veljaka i pijanistice Dore Iveković, koncert gypsy jazz glazbe DSO-a s bandom Gadjo Manouche i drugi koncerti, ali i stare fotografije i zanimljive crtice iz povijesti orkestra.

 

"Pozivamo da pratite našu Facebook stranicu i uživate u glazbi. Glazba je oduvijek bila dio nas, imala blagotvorno djelovanje i djelovala opuštajuće što u ovim trenucima, kada moramo biti u svojim domovima, zasigurno svima dobro dođe", poručili su dubrovački simfoničari.

 

Koncertni ured Zadar u svojoj trećoj po redu Digitalnoj matineji, koja će se održati tradicionalno u četvrtak, donosi snimku zadarskog nastupa jednog od najboljih svjetskih kontratenora, Nijemca Andreasa Scholla, koji je tom prigodom nastupio po prvi put u Hrvatskoj.

 

Scholl je nastupio uz svog dugogodišnjeg suradnika Edina Karamazova, kojeg je, ističu, kritika prozvala advokatom novog, rijetkog i neobičnog - ponajviše zbog neumornog i smjelog istraživanja preko uobičajenih žanrovskih i interpretativnih granica, čime je stekao svjetski ugled i slavu, koja je kulminirala suradnjom sa Stingom na najprodavanijem albumu klasične glazbe u povijesti.

 

Scholl i Karamazov nastupili su u Zadru u veljači 2017. godine u okviru svečanog otvorenja Kneževe palače, stradale 1991. u Domovinskom ratu.

 

Mješoviti pjevački zbor Camerata Vocale Split pod ravnanjem dirigentice dr. sc. Sare Dodig Baučić realizirao je virtualni projekt pod nazivom iZBOR/ iCHOIR Camerate Vocale Split.

 

Kako stoji na stranicama Ministarstva kulture, riječ je o glazbenoj gesti koja je nastala u iznenadnoj situaciji izolacije i traženja načina da se članovi Camerate na neki način ipak okupe i zapjevaju zajedno. Audio produkciju za virtualni zbor potpisuje Hrvoje Domazet, dok je za video produkciju zaslužan fra Jerko Kolovrat.

 

Pjesmu "Tvoja zemlja“ posvećuju svim ljudima koji se nalaze u teškoj situaciji, zdravstvenim djelatnicima, pacijentima i onima kojima su domovi oštećeni u minulom potresu. (Hina)
 

(R.P.B., 22.04.2020)

Tagovi: dso, glazba