nagrada

Grand Prix Rovinj Photodaysa osvojio Patrick Bienert


vrijeme: 10.05.2020.

Njemački fotograf Patrick Bienert ovogodišnji je dobitnik Grand Prixa Rovinj Photodays festivala koji se, s obzirom na epidemiološku situaciju nije održao u planiranom terminu, no izložba finalista dostupna je na web stanicama festivala.

Međunarodni festivalski žiri - Hrvoje Slovenc, Bruna Kazinoti, Una Popović i Sabina Salamon, dodijelio mu je glavnu nagradu za seriju Clothing Trade, s kojom je osvojio prvo mjesto u kategoriji Moda, ali i prvo mjesto u kategoriji Portreta.

Osvajanje te nagrade za dobitnika znači novu samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2021 s pripadajućom pratećom publikacijom te novčanu nagradu - dvije tisuće eura, izvijestili su s festivala.

Predsjednik žirija, Hrvoje Slovenc, istaknuo je kako serija Patricka Bienarta, "Trgovina odjećom", odstupa od konvencija modne fotografije te usvaja konvencije socijalne dokumentarne fotografije.

Autor se bavi složenom vezom između stranog uvoza te lokalne i globalne ekologije, na primjeru Tunisa, gdje je je gotovo polovica odjeće koja se prodaje rabljena.

Po njegovim riječima, s jedne strane tekstilna industrija snažno pogođena jeftinom uvoznom robom, što uzrokuje pad domaće proizvodnje, a s druge praksa recikliranja odjeće široko se smatra odgovornim, ekološki prihvatljivim naporom.

"Zemlje potiču ovu trgovinu kako bi održale vlastitu odjevnu industriju živom i uspješnom, ali ciklus promicanja odgovornog života uz istovremeno podržavanje nezasitne potrošnje rezultira paradoksom", napominje Slovenc.

Sljedeći natječaj Rovinj Photodays bit će raspisan u prosincu ove godine.

Ovogodišnje izdanje trebalo se održati od 8. do 10. svibnja, a za sudjelovanje se prijavilo 2600 fotografija autora iz 18 zemalja.

Među finalistima su po dva autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Rusije, Srbije te po jedan iz Nizozemske, Njemačke i Slovenije. (Hina)

https://www.facebook.com/RovinjPhotodays


(D.H.F., 11.05.2020)