najave

Festival likovnih umjetnosti - FLU - inFLUence se nastavlja


vrijeme: 02.06.2020. - 05.06.2020.
mjesto: Zagreb, KUC Travno

Iz KUC-a Travno za početak lipnja najavljuju predavanje i radionicu umjetnice Josipe Bubaš, te predavanje kustosice Leile Topić...

02.06. 2020. u 18.00 sati

„Boja, linija – skica za pokret” - predavanje s radionicom

Josipa Bubaš, izvedbena umjetnica i povjesničarka umjetnosti. Bavi se spajanjem izvedbene teorije i prakse. Doktorirala je na In­terdisciplinarnim humanističkim znanostima Sveučilišta u Zadru s temom Tjelesnost izvedbe i izvedba tijela.
Predavanje i radionica bave se odnosom likovnog i tjelesnog, pri čemu promatramo tijelo kao ishodište percepcije i akcije. Predavanje se bavi filozofijom utjelovljenja, kao i metaforama koje stvaramo na temelju tjelesnih iskustava i vanjskih podražaja. Na radionici iskustveno primjenjujemo i izokrećemo teorijske postavke, analizirajući pojedino djelo, uspostavljajući s njim kontakt i prevodeći ga u jezik tijela.  
Maksimalni broj polaznika je 12 osoba. Obavezna prijava, imenom i prezimenom uz telefonski kontakt, do 1. lipnja u 12 sati na e-mail: vedrana@kuctravno.hr
 
05.06. 2020. u 18.00 sati

Krivo srastanje – o fotografijama Ivana Posavca i Mije Vesovića iz Zbirke fotografija MSU”

Leila Topić je rođena u Zagrebu (1972.) gdje je završila Povijest umjetnosti i Komparativnu književnost pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završenog studija radila je kao slo­bodna kustosica te likovna kritičarka. Trenutno radi u zagrebač­kom Muzeju suvremene umjetnosti kao viša kustosica koja skrbi za Zbirke fotografije, filma i videa i medijske umjetnosti.
Predavanje kustosice Leile Topić predstavit će izbor iz radova Milisava Vesovića i Ivana Posavca, iz Zbirke fotografije MSU-a. Spomenuti su autor, krajem  sedamdesetih i početkom osamdesetih, bili članovi neformalnog studija odnosno autorskog tandema MO (Meko okidanje), a danas dvojica među najistaknutijim autorima koje se često veže uz pojam tzv. "Poletove škole fotografije“. No, čak i ako se suglasimo da su oko Poleta bili okupljeni raznoliki autori koje se ne može podvesti pod jedan pristup ili stilski izraz (uz Posavca i Vesovića tu su Andrija Zelmanović, Šime Strikoman, Siniša Knaflec, Goran Pavelić Pipo, Dražen Kalenić, Danilo Dučak, ali i “suputnici” Jasmin Krpan, Fedor Vučemilović...) ostaje činjenica koja ih objedinjuje: nesumnjiva važnost Gorana Trbuljaka kao art direktora i grafičkog urednika. Zašto te fotografije i danas plijene pažnju doznat ćete iz predavanja kustosice Leile Topić temeljenom na njezinoj izložbi „Krivo srastanje“.
Sama izložba se može razgledati radnim danom od 10 do 15 sati.
 
https://www.facebook.com/KUCTravno/

(D.H.F., 28.05.2020)