koncert

'Tribute to Buddy Rich' Jazz orkestra HRT-a 12. lipnja


vrijeme: 12.06.2020.
mjesto: HRT, Prisavlje

Jazz orkestar HRT-a nastupit će (iako je pripremano i najavljeno za srijedu 3. lipnja) u petak, 12. lipnja, u 20 sati prvi put pred publikom nakon gotovo tri mjeseca stanke zbog koronavirusa i to u dvorišnom prostoru HRT-a, a koncert je posvećen glazbenom naslijeđu Buddyja Richa, jednoga od najvećih jazz bubnjara.

12. lipnja 2020. u 20 h
Sjeverno dvorište zgrade HRT-a, Prisavlje 3
 
Tribute to Buddy Rich
Jazz orkestar HRT-a
Miron Hauser, dirigent
Solisti: Adriano Bernobić, Marko Lazarić, Dušan Kranjc

Jedan od najvećih bubnjara u povijesti jazza, poznat po brzini i spretnosti, Buddy Rich, ostavio je iza sebe golemo nasljeđe: od jedinstvene bubnjarske tehnike preko vodstva big bandova do aranžmana.
Ekstrovertan izvođač koji je složene ritamske obrasce izvodio metronomskom jasnoćom, a jednostavnije linije izvanredno precizno, potekao je iz razdoblja swinga, no s lakoćom se prilagodio kasnijim stilovima jazza. Surađivao je s velikanima poput Dizzyja Gilespiea, Theloniousa Monka i Charliea Parkera. Jedan je od prvih jazz-bubnjara koji je u svoje sviranje i aranžiranje uključio elemente rocka pa je, primjerice, snimao i s Beatlesima.
Njegovo nasljeđe predstavljaju nam trojica dobro nam poznatih virtuoza bubnjeva: Adriano Bernobić, Marko Lazarić i Dušan Kranjc.

Koncert će se održati u sjevernom dvorištu zgrade Hrvatske radiotelevizije, Prisavlje 3, a publika je dobrodošla uz slobodan ulaz i prijavu na broj telefona 01 634 4969 od 8. do 11. lipnja.

Izravno će se prenositi na 3. programu Hrvatskog radija!

https://glazba.hrt.hr/(D.H.F., 29.05.2020)