izložba

Izložba Zrnke Šulak 'Čipka u keramici'


vrijeme: 03.06.2020.

U srijedu, 3. lipnja, u utvrdi Stari grad Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba pod nazivom 'Čipka u keramici' varaždinske autorice Zrnke Šulak, na kojoj je predstavljeno dvadeset i pet upotrebnih i ukrasnih predmeta iz njezina keramičkog opusa. 

Iz predgovora:

Izloženi keramički opus, prilagođen autoričinom osobnom shvaćanju modeliranja i ukrašavanja upotrebnih i ukrasnih predmeta, odražava njezinu težnju za iznalaženjem jednostavnih oblika i potrage za primjenom cvjetne i čipkane ornamentike. Pitamo se je li ovdje riječ o obnovi primijenjene umjetnosti i potrebe za uvođenjem već poznatih elemenata na novi, drugačiji način. Na starinski dizajniranim tanjurima i zdjelama, koji kao da su se preselili iz kuhinjskih kredenca naših baka, razlili su se motivi preuzeti s raskošnih primjeraka klepane lepoglavske čipke. Motivi i kompozicijska rješenja lepoglavske čipke poticaj su i nadahnuće varaždinskoj keramičarki Zrnki Šulak. Bijelu glaziranu keramiku oživjela je cvjetnim dekoracijama razlistanih grančica, stiliziranih vitica, plodova šipka, cvjetnih čaški i kartuša u pastelnim tonovima zelene i ružičaste boje unutar reljefne mrežaste strukture. Policentrično građena kompozicija razasutih florealnih motiva uvodi nas u svijet cvjetnih arabeski, ostvarenih u tehnici oslikane i glazirane majolike, s istaknutim reljefno izvedenim detaljima postignutima utiskivanjem i apliciranjem. Dio izložaka je neoslikan. Ističu se bjelinom i dekorativnom strukturom s karakterističnim florealnim motivima.   

Izloženi predmeti namijenjeni su svakodnevnoj upotrebi, poput šalica za kavu ili čaj, zdjelica za sladoled, voće ili kompot, zdjela, tanjura i pladnjeva različitih dimenzija za posluživanje kolača i torta, posuda s poklopcima, vaza za suho i svježe cvijeće, dražesnih ukrasnih cekera, aroma lampica za eterična ulja, dok nam je Uskrs predstavljen malenom zbirkom pisanica.

https://www.facebook.com/GMVarazdin/
(D.H.F., 29.05.2020)

Tagovi: Zrnka Šulak