izložba

Izložba 'Prvostolna crkva zagrebačka'


vrijeme: 27.05.2020. - 30.06.2020.
mjesto: Zagreb, Gradska knjižnica, aula

U povodu Dana grada Zagreba, u auli zagrebačke Gradske knjižnice postavljena je izložba o značaju zagrebačke katedrale i njezinim stradavanjima u potresima 1880. i 2020. godine - „Prvostolna crkva zagrebačka : Atrium ecclesiae - forum populi“, autorice Dubravke Petek.

Izborom knjiga i grafičke građe iz Zbirke Zagrabiensia izložbom se pokušava skrenuti pozornost na značaj zagrebačke katedrale za grad te ukazati na važnost obnove prvostolne crkve koja je pretrpjela velika oštećenja u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020., kao i u onome prije 140 godina - 9. studenoga 1880., ističe autorica izložbe je Dubravka Petek, ujedno voditeljica Zbirke Zagrabiensia.

Kroz šest plakata iščitava se povijest zagrebačke katedrale i njezinih arhitekata, ali i simbolička uloga koju je ta građevina imala prilikom oba razorna potresa koja su pogodila glavni grad Hrvatske. Svakako je zanimljivo da su i nakon potresa 1880. godine mnoga arhitektonska idejna rješenja bila nazvana kontroverznima, kao što se i danas vode polemike oko obnove srušenih tornjeva. Hermanu Bolleu, tada glavnom arhitektu obnove svih kaptolskih zdanja, trebalo je čak više od 20 godina od potresa 1880. godine da bi u potpunosti završio obnovu.

Izložba će nakon svog fizičkog oblika, biti dostupna i u virtualnom obliku, izjavila je autorica izložbe.

http://www.kgz.hr/
(D.H.F., 01.06.2020)