koncert

Jazz orkestar HRT-a: Tribute to Buddy Rich


vrijeme: 03.06.2020.

Jazz orkestar HRT-a nastupit će u srijedu, 3. lipnja, prvi put pred publikom nakon gotovo tri mjeseca stanke zbog koronavirusa i to u dvorišnom prostoru HRT-a, a koncert je posvećen glazbenom naslijeđu Buddyja Richa, jednoga od najvećih jazz bubnjara.

Riječ je o koncertu iz Jazz ciklusa Jazz orkestra HRT-a, a održat će se u srijedu, 3. lipnja, u dvorišnom prostoru Hrvatske radiotelevizije (HRT) s početkom u 19,30 sati, priopćio je u utorak HRT.

Uz Jazz orkestar HRT-a i Mirona Hausera, Richovo glazbeno naslijeđe predstavit će trojica poznatih virtuoza bubnjeva -  Adriano Bernobić, Marko Lazarić i Dušan Kranjc.

Kako je istaknuto, Buddy Rich jedan je od najvećih bubnjara u povijesti jazza, poznat po brzini i spretnosti i iza sebe ostavio je golemo naslijeđe - od jedinstvene bubnjarske tehnike preko vodstva big bandova do aranžmana. Bio je ekstrovertan izvođač koji je složene ritamske obrasce izvodio metronomskom jasnoćom,a jednostavnije linije izvanredno precizno, potekao je iz razdoblja swinga, a s lakoćom se prilagodio i kasnijim stilovima jazza.

Buddy Rich surađivao je s velikanima poput Dizzyja Gilespiea, Theloniousa Monka i Charlieja Parkera, a jedan je od prvih jazz-bubnjara koji je u svoje sviranje i aranžiranje uključio elemente rocka pa je, primjerice, snimao i s Beatlesima.

Budući da je broj posjetitelja ograničen, HRT moli da zainteresirani potvrde svoj dolazak do srijede, 3. lipnja, u 12 sati na e-mail adresu glazba.hrt@hrt.hr. (Hina)

Koncert će se izravno prenositi na 3. programu Hrvatskog radija.
https://glazba.hrt.hr/dogadaj/487/jazz-ciklus

(D.H.F., 03.06.2020)