" />
financiranje

Animirani projekt 'Kristalni otmičari' dobio potporu Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike


vrijeme: 19.06.2020.
mjesto: Češka Republika

Animirani projekt 'Kristalni otmičari', nastao prema ideji Dušana Vukotića te u režiji Arsena Antona Ostojića, dobio je potporu Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike u iznosu od oko 530 000 eura za realizaciju.

"Riječ je o najvećem iznosu koji je na ovom proljetnom roku Državni fond za kinematografiju Češke Republike dodijelio nekom animiranom filmu, uključujući i sve češke dugometražne animirane projekte koji su se prijavili. Iznimno mi je drago da je Češki fond prepoznao kvalitete ovog projekta, a posebno mi je drago zbog našeg velikana, pokojnog Dušana Vukotića, koji je prije 25 godina pokušao realizirati ovaj projekt i to baš u suradnji s Česima, sa studijem Barandovo s kojim je imao dobro iskustvo tijekom rada na filmu 'Gosti iz Galaksije'. Ova odluka Češkog fonda je i nedvojbeno priznanje Vukotićevom stvaralaštvu. Divno je što nakon toliko vremena od njegove smrti njegova ideja ostaje i dalje živjeti i što će, nadam se, biti u prilici da je publika vidi. Pred nama je još dug proces; predviđam da će mojim suradnicima i meni trebati oko 5 godina da završimo ovaj kompleksni, ali i vrlo zanimljivi projekt", rekao je tim povodom redatelj i producent Arsen Anton Ostojić. Odluku Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Projekt animiranog filma Kristalni otmičari nastao je prema ideji Dušana Vukotića, koji potpisuje i scenarij uz Aleksandra Žiljka i Arsena Antona Ostojića, a razvija se pod okriljem kuća Filmosaurus Rexa iz Hrvatske te Alkay Animation Prague iz Češke.

 

'Kristalni otmičari' su do sada za razvoj projekta dobili sredstva Hrvatskog audiovizualnog centra, Državnog fonda za kinematografiju Češke Republike te programa Kreativne Europe - MEDIA. Glavni dizajner likova je Stjepan Mihaljević iz Zagreba, dramaturg je Martin Daniel iz Los Angelesa, a glazbu za trominutni teaser filma skladao je Mate Matišić.

 

U ovom dječjem filmu, koji se događa u budućnosti, na udaljeni novonaseljeni planet stižu djevojčica Rea i njen otac koji je dobio posao u postrojenju za preradu otpada. Rea se odmah sprijatelji s dječakom Andijem, dok otac shvaća da postrojenje neodgovorno zagađuje podzemlje. U podzemlju, bez znanja ljudi, žive dobroćudna bića slična dinosaurima. No, jednog od njih napadne čudovište-mutant dok mladunac Burgi stjecajem okolnosti završi na površini planeta. Rea i Andi pronalaze slatkog, malog Burgija, ali njega zapazi i pohlepni mađioničar Excelsior i ukrade ga. Djeca pokušavaju spasiti Burgija dok ga drugi ljudi ne otkriju.


Izvor: HAVC

(R.P.B., 19.06.2020)