x ostalo

Kuća fresaka u Draguću kao posjetiteljski centar i središte kulturne rute


vrijeme: 26.06.2020.
mjesto: Kuća fresaka, Draguć

U Kući fresaka u Draguću u petak je predstavljen interpretacijski sadržaj Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, kao središta kulturne rute po zidnim slikama u Istri, priopćeno je iz ureda Istarske županije.
 
Naime, procjenjuje se da je na relativno maloj površini istarskog poluotoka sačuvano oko 150 lokaliteta sa zidnim slikama koje su nastajale od antičkog razdoblja pa sve do 20. stoljeća, a taj se broj povećava sa svakim novim istraživanjem arheoloških lokaliteta ili obnavljanjem crkvenih građevina jer uvijek se pronađe kakav novi primjerak zidnog slikarstva i u svjetovnim građevinama i u crkvama.

"U kulturološkom smislu to je fenomen koji je Istra odlučila čuvati i prezentirati. To je dokaz važnosti zidnog slikarstva Istre i vrednovanja istarske kulturne baštine", rekao je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Inače, Kuća fresaka u Draguću, na području Općine Cerovlje, otvorena je 2015. godine u sklopu europskog projekta REVITAS, a kojem je cilj bio revitalizacija istarskog zaleđa. U sklopu projekta obnovljena je troetažna zgrada stare škole s info-pultom i malom galerijom u prizemlju, kongresnom salom na prvom katu i apartmanom te studijskim prostorom na drugom katu. Kuća je dobila i raznovrsnu tehničku opremu, osnovne tiskane materijale o freskama pod naslovom "Šareni trag" te je izrađen digitalni sadržaj o najznačajnijim zidnim slikama na području hrvatske i slovenske Istre. Nadalje, 2017. godine Kuća fresaka postala je odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli te djeluje na više područja obuhvaćajući više djelatnosti koje se mogu grupirati u obrazovnu, muzejsku, znanstvenu i stručnu, te turističku djelatnost.

U sklopu Kuće fresaka organizirane su i domaće te gostujuće izložbe, a velika izložba o povijesti zaštite zidnog slikarstva u Istri "Čuvari istarskih fresaka", gdje su se prezentirali najznačajniji istarski lokaliteti, još uvijek traje na Kaštelu u Puli. U tijeku je i međunarodna izložba o zidnom slikarstvu dviju regija - Istre i Gornjeg Friulija koja je organizirana u suradnji s udrugom Ad Undecimum iz San Giorgio di Nogara, trenutno u zgradi regionalnog parlamenta u Trstu.

Ove godine tiskat će se i opsežna monografija o zidnom slikarstvu u serijalu Umjetnička baština istarske crkve gdje je Kuća fresaka suizdavač i dio uredništva. Kuća fresaka prikuplja i dokumentaciju o zidnim slikama i općenito o istarskoj kulturnoj baštini te omogućuje boravak stručnjacima i znanstvenicima te korištenje uredskih prostora. (Hina)(D.H.F., 29.06.2020)