" />
projekcija

Srpanjske srijede Ljetnog Art-kina rezervirane za Federica Fellinija


vrijeme: 01.07.2020.
mjesto: Rijeka

Filmske večeri pod zvijezdama svake srijede u srpnju u riječko Ljetno Art-kino donose pet antologijskih naslova velikog Federica Fellinija čiju stogodišnjicu rođenja Art-kino obilježava cjelogodišnjim filmskim programom. Fellinijeve srijede donose filmove 'Osam i pol', 'Giulietta od duhova', 'Ulica', 'Casanova' i 'Satyricon'.

U cjelogodišnjem filmskom slavlju stote godišnjice rođenja Federica Fellinija, svaka srpanjska srijeda u Ljetnom Art-kinu rezervirana je za filmove velikana talijanske i svjetske kinematografije. Program Fellini srijedom broji ukupno pet antologijskih naslova, a već prvog u mjesecu otvara ga autorovo remek-djelo i jedan od najznačajnijih metafilmova uopće Osam i pol (Otto e mezzo). 

 

Priča o slavnom, no zasićenom redatelju Guidu Anselmiju (Marcello Mastroianni) djelo je autobiografskog, autorski ispovjednog karaktera, naslovljeno prema broju filmova koje je Fellini dotad režirao. Osam i pol nagrađen je dvama Oscarima  - za najbolji film na stranom jeziku te za najbolju kostimografiju u crno-bijelom filmu.

 

Ciklus 8. srpnja nastavlja prvi Fellinijev film u boji, humorna drama isprepletena fantazijama - Giulietta od duhova (Giulietta degli spiriti). Naslovnu ulogu tumači Fellinijeva supruga (Giulietta Masina), u baroknom prikazu istoimene sredovječne kućanice koja na prvi pogled ima sve, no u suštini nije nimalo sretna. Praznovjerna i naivna, okreće se duhovnosti koja ju počinje proganjati.

 

U nezaobilaznoj maniri talijanskog realizma, no ipak s odmakom zbog naglaska na raspoloženjima i željama likova, program u nastavku 15. srpnja donosi Ulicu (La strada), Oscarom nagrađenu dramu o neobičnom prijateljstvu putujućeg zabavljača i snagatora Zampana i blago mentalno zaostale djevojke koju siromašna obitelj prodaje zabavljaču.

 

Fellinijeva biografska drama Casanova, na programu 22. srpnja, nagrađena Oscarom za kostimografiju, poznata je priča o ženskarošu Casanovi, uhvaćenom od strane Inkvizicije, koji se iz ćelije prisjeća svojih najvećih ljubavnih avantura, a bijegom iz zatvora kreće u nove pohode.

 

Posljednji film ciklusa 29. srpnja donosi Satyricon – nadrealnu dramu nastalu prema romanu Petroniusa iz 60. godine nakon nove ere, koja objedinjuje niz isprepletenih mitskih priča iz Rima u prvom stoljeću.

 

Projekcije u Ljetnom Art-kinu održavaju se svaku večer do 15. srpnja u 21:30, a od 16. srpnja u 21:15 sati, u dvorištu Samostana Gospe Lurdske u koje se ulazi kroz kino, a u slučaju lošeg vremena u dvorani Art-kina.

 

(R.P.B., 29.06.2020)