izložba

Izložba Hrvoja Dumančića u Galeriji 'Vjekoslav Karas'


vrijeme: 08.07.2020. - 18.09.2020.
mjesto: Karlovac, Galerija Vjekoslav Karas

U Galeriji 'Vjekoslav Karas' otvara se izložba Hrvoja Dumančića, akademskog kipara i jednog od najpoznatijih animalista u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. 'Konji' su tema i naziv nove izložbe koja predstavlja stvaralački presjek od četrnaest skulptura među kojima se nalazi i skulptura „Ranjeni konj“ koju će umjetnik prvi puta izložiti.
 (Foto: Petra Gospodnetić, http://www.gmk.hr)
Karlovčani će između ostalih djela moći vidjeti i Dumančićeva međunarodno nagrađivana djela - skulpturu „Aramis“, za koju je prije 20 godina dobio Grand prix na desetom "Salon du Cheval" u francuskom gradu Saumuru te skulpturu pod imenom „Power Of Soul“ kojom je osvojio prvu nagradu na izložbi „Horse in Art“ u Londonu. Autor posljednjih dvadeset godina djeluje i u Francuskoj, gdje izlaže i održava umjetničke radionice.
 
Posjetitelji će na izložbi moći razgledati i umanjene replike originalnih skulptura konja koje je Dumančić izradio za Muzej Sinjske alke. Umjetnik u Galeriji „Vjekoslav Karas“ izlaže konje iz bronce, aluminija i gipsa, a centralna skulptura izložbe je umanjena replika spomenika „Ranjeni konj“, spomenika koji će biti posvećen upravo ranjenim konjima, a naručen je od strane Grada Lipika.
 
Izložba ovog međunarodno priznatog kipara se otvara u srijedu, 8. srpnja 2020. godine, u 19 sati. Hrvoje je još kao maleni dječak postao fasciniran ovim plemenitim životinjama ugledavši u Zelini konja koji je orao njivu. Kao i svako dijete Hrvoje je odmah poželio sjesti na tog konja. Od tada pa do danas ova je veza neraskidiva. Osim što je u svijetu slavan po svojim skulpturama iza sebe ima i naslov viceprvaka Hrvatske u preponskom jahanju.
 
Izložbu će biti moguće razgledati do 18. rujna 2020. godine, a autor će po zatvaranju izložbe u Karlovcu otvoriti i izložbu u Zagrebu na kojoj će biti prezentirani radovi nastali u doba izolacije među popucalim zidovima njegovog zagrebačkog ateljea.
 
Autorica predgovora, postava i urednica kataloga je voditeljica Galerije Aleksandra Goreta, akademska slikarica.

(D.H.F., 07.07.2020)