obavijest

Knjiga Milovana Tatarina 'Zvijezda baruna Beckersa'


vrijeme: 07.07.2020.
mjesto: Osijek, Muzej Slavonije

U Muzeju Slavonije, u utorak, 7. srpnja 2020., s početkom u 19 sati, autor Milovan Tatarin predstavit će knjigu 'Zvijezda baruna Beckersa – sentimentalna povijest Nutarnjeg grada', koju je objavila Matica hrvatska. 

Zvijezda baruna Beckersa iz tame prošlosti izvlači nepoznate živote stvarnih osoba, koje su svojom sudbinom i pozivom bile vezane uz Nutarnji grad, uz znamenitu austrijsku osječku Tvrđu.

Milovan Tatarin, ugledni povjesničar književnosti i sveučilišni profesor, napisao je knjigu utemeljenu na povijesnim izvorima, pri čemu je lakune u arhivskim dokumentima upotpunio fikcionalnim narativom. Iz historiografskih fragmenata Tatarin je rekonstruirao neobične doživljaje i sudbine baruna Johanna Beckersa, kovača Matthiasa Vigla, tiskara Ivana Divalta, glumca Josepha Novaka, prodavača kave Perzijanca Johanna Manucka i mnogih drugih. Njihove priče čitatelju posreduje lucidan i duhovit, autorefleksivan i raspoložen pripovjedač, koji ni u jednom trenutku ne skriva što je povijest, a što domišljanje, odnosno koje su granice njegova uvida i njegove pozicije, pokazujući time da je jedina istina književnoga teksta i umijeće samoga pripovijedanja.

Svaka Tatarinova priča nosi naziv po jednom objektu u Nutarnjem gradu (Generalat, Vodena vrata, Karlov bastion, Hornwerk, Zavjetni stup Svetoga Trojstva itd.), uz koji autor veže i priču o pojedinačnom liku. Osobita je to mješavina povijesti i literature, fikcije i fakcije, koja pred unutarnjim pogledom čitatelja iz krhotina i prašine prošlosti uskrsava život u osječkoj vojnoj utvrdi (kronološki, pretežno u 18. stoljeću), podsjećajući da u svakoj povijesti ima zamišljanja kao što i u svakom lijepom zamišljanju zacijelo ima istine.

Događaj je organiziran u sklopu Osječkog ljeta kulture 2020.

http://mso.hr


(D.H.F., 07.07.2020)

Tagovi: Milovan Tatarin