natječaj

Poziv za dostavu videosnimaka 'Kak se spominamo v Turopolu'


vrijeme: 22.07.2020.
prijava: 14.09.2020.

Pozivaju se udruge, umjetničke organizacije, ustanove, samostalni umjetnici, učenici i studenti, nastavnici zavičajne i medijske kulture, građani Grada Velike Gorice i Turopolja te svi ljubitelji tradicijske baštine da dostave videosnimke izvornih govornika turopoljskog dijalekta.

Snimke će se koristiti u promidžbene i edukativne svrhe, a najuspješnije će biti prezentirane javnosti u okviru manifestacije Dani europske baštine. Dani europske baštine su prepoznatljiva manifestacija na međunarodnoj razini koja se u Gradu Velikoj Gorici obilježava od 2013. godine, svake godine s drugom temom. Ove godine tema na europskoj razini je Baština i obrazovanje – škola za život, a Grad Velika Gorica obilježit će ju pod nazivom Turopoljski dijalekt, koji je od 2017. godine zaštićeno kulturno dobro Hrvatske.

Prihvatljive videosnimke su:
  • snimke izvornih govornika turopoljskog dijalekta, u trajanju do maksimalno 3 minute,
  • snimke koje prikazuju izvorne govornike koji opisuju svakodnevne životne situacije, recitiraju  pjesme, zagonetke, molitve, recepte i sl. na turopoljskom dijalektu,
  • snimke koje mogu prikazivati i razgovor dvaju ili više izvornih govornika turopoljskog dijalekta,
  • i snimke snimljene mobitelom.
 
Videozapise je moguće dostaviti do 14. rujna 2020. godine na e-mail adresu natjecaj.kultura@gorica.hr ili na službenu Facebook stranicu Dani europske baštine u Velikoj Gorici.
 
Uz videosnimku potrebno je ispuniti i priložiti Izjavu o suglasnosti za korištenje videosnimaka u promidžbene i edukativne svrhe u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR-om). Izjava je u prilogu ovog Poziva. Izjavu potpisuju snimatelj videa te osobe koje su snimljene.
Potpisanu Izjavu treba poslikati i poslati uz videosnimku.

Dani europske baštine u Velikoj Gorici održavaju se ove godine u periodu od 29. rujna do 3. listopada 2020. godine, u kojem će se dostavljene i prihvaćene snimke koristiti u promidžbene i edukativne svrhe. Grad Velika Gorica zadržava pravo korištenja videosnimaka i izvan tog perioda za kulturne i obrazovne potrebe.

Stručno povjerenstvo vrednovat će pristigle videosnimke uzimajući u obzir audiovizualnu kvalitetu snimke te uklopljenost u zadanu temu. Predviđene su nagrade za najuspješnije snimke.
Najuspješnije videosnimke bit će objavljene na društvenim mrežama te službenim stranicama Ministarstva kulture - Dani europske baštine i Grada Velike Gorice.
 
Sva pitanja vezana uz ovaj Poziv mogu se postaviti elektroničkim putem, slanjem upita na adresu elektroničke pošte: natjecaj.kultura@gorica.hr.

*
DANI EUROPSKE BAŠTINE U VELIKOJ GORICI 2020.
Program manifestacije

(D.H.F., 22.07.2020)