obavijest

Naklada Ljevak objavila roman "Utopljeni" Neila Jordana


vrijeme: 28.07.2020.

Knjiga "Utopljeni" irskog književnika, scenarista i redatelja Neila Jordana, najavljena kao spoj noira, psihološkog trilera i horora nalik na filmove "Šesto čulo", "Vrtoglavica" i "Prozor u dvorište", objavljena je na hrvatskom u izdanju Naklade Ljevak.
"Roman 'Utopljeni' poznatoga prozaika i još poznatijega scenarista i redatelja Neila Jordana, dobitnika Oscara, Zlatnog lava, Srebrnog medvjeda, nagrade BAFTA i Guardianove nagrade za najbolju prozu, izrazito je uspjela slitina različitih filmskih i književnih žanrova, tendencija i odlika", stoji u najavi.

"Nalik na filmove 'Šesto čulo', 'Vrtoglavica' i 'Prozor u dvorište', ovo djelo spaja noir, psihološki triler, horor, filmove detekcije, filmove proganjanja i misterij gubitka kontrole", dodaje se.

Jonathan je engleski privatni istražitelj koji sa ženom i kćeri živi u neimenovanu suvremenom gradu čije se koordinate nalaze negdje u ugarskom dijelu nekadašnje Austro-Ugarske. Upravo u vrijeme u koje u tom gradu započinju socijalni nemiri, prosvjedi i val nasilja, on istražuje slučaj davno nestale djevojke i, proganjan bračnom i životnom krizom, polako se počinje gubiti u kolopletu kaosa, anarhije, onirizma i manirizma.

Nalik na esteticističke romane "Mrtvi Bruges", "Petrograd" i "Smrt u Veneciji", ovo je djelo u svojoj izvedbi pripadno prozama simbolizma, secesije, fin de sièclea. Sve je tu: maglovitost, mutnoća, koprena, somnambulizam, opijenost gradom, arhitekturom, ulicama i dvorištima, (barokna) glazba, atmosfera zalaska i propadanja, fantastika, odrazi i obrisi, simboli, lik društvenog autsajdera kojega nešto metafizičko progoni i nadilazi njegove spoznajne dosege.

"Jordanov roman pisan je jednostavnim, preciznim i lijepim jezikom, ispunjen je sjajnim lirskim pasažima, sadrži zanimljivu priču kojoj ne škodi ni učinak déjà vua, nego podcrtava citatnost, a osobita su vrijednost filmični, brzi i živi dijalozi, oslobođeni okova navodnika. Ukratko: misterij, ali misterij dobro pisane književnosti", poručuju iz Ljevaka.

Knjigu je na hrvatski preveo Damir Biličić.

Neil Jordan rodio se 1950. u Sligu. Njegova prva zbirka kratkih priča "Noć u Tunisu" osvojila je 1979. Guardianovu nagradu za najbolju prozu, a među njegovim kasnijim romanima još su i "The Past", "Sunrise with Sea Monster", "Shade" i "Mistaken", odreda popraćeni pohvalama kritike. Filmovi koje je napisao i režirao dobili su brojne nagrade, među kojima su i Oscar (Plačljiva igra), Zlatni lav u Veneciji (Michael Collins), Srebrni medvjed u Berlinu (Mali mesar) i više nagrada BAFTA (Mona Lisa i Plačljiva igra). Živi u Dublinu. (Hina)

(D.H.F., 28.07.2020)