" />
predstava

'Intimnost' Biljane Srbljanović premijerno u Lazaretima


vrijeme: 13.08.2020.
mjesto: Dubrovnik

U sklopu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara u četvrtak, 13. kolovoza, u Lazaretima će premijerno biti izvedena predstava 'Intimnost' redatelja Andreja Nosova i dramaturginje Biljane Srbljanović u produkciji Fondacije Heartefact iz Beograda.

"Intimnost" se bavi najaktualnijom temom današnjice – novim virusom. Predstava istražuje što se to promijenilo u našem životu, radu, odnosu prema "drugom" i prema sebi.

 

"Nov, nepoznat i zastrašujuć virus, iako dugo očekivan, zatekao je svijet potpuno nespremno. Karantena, izolacija, zaraza, umiranje nije ništa novo u povijesti dramske literature, ali je u suvremenom svijetu koji je nesposoban za samoću postalo gotovo jednako teško biti bolestan ili zaštititi se", stoji u najavi.

 

U predstavi, dvoje dramskih umjetnika kroz kratke priče, labavo povezane anegdote, pletu u veću sliku promjene svijeta kojoj prisustvujemo, stvaranje nove paradigme društvenih odnosa, a da toga nismo ni svjesni. Glumci Leon Lučev i Jelena Graovac kroz mnoštvo kratkih priča o distanci, disciplini, privatnosti i novim odnosima koji se formiraju u razdoblju (samo)izolacije, svojom igrom teže preispitati je li moguće sačuvati intimnost u doba pandemije.

 

Ostatak autorskog tima čine Selena Orb, koja potpisuje kostime i scenografiju, te skladatelj Draško Adžić. Asistent dramaturginje je Ognjen Aksentijević, a izvršna producentica Selena Pleskojnić.

 

Predstava je dio europskog projekta Future Epics. Na programu ovogodišnjih 71. Igara još su dvije premijerne produkcije nastale u sklopu projekta Future Epics, sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa: plesna predstava "Zagrljaj", koju će partneri iz Švedske, iz Vitlycke centra za izvedbene umjetnosti izvesti u ponedjeljak 17. kolovoza u Lazaretima, te "Grižula" Marina Držića u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te u izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, u četvrtak 20. kolovoza u parku Gradac. (Hina)
 

(R.P.B., 11.08.2020)