" />
izložba

Izložba Alena Marića u Fotoklubu Split


vrijeme: 28.08.2020. - 15.09.2020.
mjesto: Split

U petak, 28. kolovoza, u 19,30 sati, u Galeriji fotografije Fotokluba Split (Marmontova 5) otvara se prva samostalna izložba mladog splitskog fotografa Alena Marića. Izložba nazvana jednostavno 'Teret' donosi nam ciklus od 21 crno-bijele fotografije kroz koje autor progovara o recentno proživljenoj traumi gubitka bliske osobe.

 Radeći na konceptu za izložbu, Marić je prije dvije godine započeo s projektom fotografiranja ljudskih leđa, želeći tako ukazati na višeznačnu simboliku »leđa«.

 

Koncept izložbe polazi od višeznačne simbolike ljudskih leđa, koja istovremeno predstavljaju našu vertikalu, uporište, ono što nam daje čvrstinu i dostojanstvo, ali su također i naša slaba točka koja podnosi teret svih životnih iskustva. Kako ističe kustosica izložbe, Ana Žanko - »Marić svoje ogoljeno i ranjivo tijelo impostira ispred kamere u tri, za njega, tipične poze, koje nijansiraju proces suočavanja s gubitkom. Bez lica i facijalne ekspresije, bez naglašene gestualnosti, sav estetski i emocionalni naboj iščitava se iz položaja tijela, iz položaja leđa koja su suočena s teretom gubitka. (...) Dvadeset i jedna fotografija obnaženog tijela u ispražnjenom betonskom kosturu nedovršenog megalomanskog građevinskog projekta, kao u prostorno-vremenskom vakuumu, postaje tako krajnje intiman umjetnički čin koji svjedoči o osobnoj i univerzalnoj ljudskoj borbi, krhkosti u gubitku, hrabrosti da se teret gubitka po(d)nese i ustrajnosti u borbi da se tuga prevlada. «

 

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Splita, a možete je pogledati do 15. rujna.
 

(R.P.B., 26.08.2020)