izložba

Zlatko Keser — monografska izložba u Klovićevim dvorima


vrijeme: 10.09.2020. - 31.10.2020.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

U četvrtak, 10. rujna, u Galeriji Klovićevi dvori otvara se velika monografska izložba umjetnika, profesora i akademika Zlatka Kesera. Izložba se nastavlja na niz prethodnih izložbi iz ciklusa Moderni klasici, kao što su retrospektivne izložbe Dimitrija Popovića i Vaska Lipovca te prošlogodišnje, velike izložba slikara Mersada Berbera. Izložba ostaje otvorena do 31. listopada 2020.!

Zlatko Keser rođen je 23. siječnja 1942. godine u Zagrebu. U rodnom je gradu završio Školu primijenjene umjetnosti i studij slikarstva kao i poslijediplomski studij (1969.) na Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Otona Postružnika. Nakon okončanog studija suradnik je kultne Majstorske radionice Krste Hegedušića. Dugi niz godina djelovao je kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a radi svog djelovanja je 2014. godine imenovan u počasno zvanje professor emeritus. Od 2000. član je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Zlatko Keser u svojoj bogatoj biografiji bilježi brojne samostalne izložbe diljem Hrvatske; posebno valja istaknuti izložbu u Umjetničkom paviljonu 1990., dvije izložbe održane u Kabinetu grafike 1999. i 2011. godine, izložbu u Galeriji Adris u Rovinju 2011. te onu u Gliptoteci HAZU 2018. godine.
 
Pri završetku studija 1967. osvaja svoju prvu nagrada za slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a niz osvojenih nagrada kulminira 2015. godine, kada mu je dodijeljena državna Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Iako su Keseru crtanje i slikanje primarni mediji umjetničkog izražavanja, kroz dugogodišnju karijeru bavio se i fresko slikarstvom i ilustriranjem te je oblikovao oko 50 prigodnih poštanskih marki za Hrvatsku poštu.
 
Njegova djela uvrštena su u zbirke mnogobrojnih nacionalnih muzeja i galerija, kao i u privatne zbirke, jedna od kojih je ona austrijskog kolekcionara Alfreda Brogyányija, iz koje će na ovoj monografskoj izložbi biti predstavljena brojna Keserova djela. Izložba u Galeriji Klovićevi dvori napokon će, nakon trideset godina, na svjetlo dana iznijeti veći broj ulja na platnu velikog formata koja su se do sada sporadično izlagala te bila manje dostupna Keserovoj publici.
 
Izložba će slikara predstaviti od njegovih samih početaka, s ranijim djelima iz 70-ih godina prošloga stoljeća, kao predstavnicima “sjećanja na početke“ njegovog umjetničkog djelovanja koje je “utemeljeno na nadrealističkom naslijeđu, oblikovnim principima, ponajprije onome organskog rasta, koji likovni jezik uspješno održava na granici figurativnoga i apstraktnoga“ (I. Mance). Međutim, najzastupljenija djela će biti ona s kraja 80-ih godina do recentnih djela iz 2020. godine, u kojima se on intenzivno bavi istraživanjima ljudskih, imaginarnih ili stvarna lica, ili osoba. Keserova je umjetnost vrlo introvertirana i intimistička: “Daleko od bilo kakve egzaktne tematike ili narativnog koncepta (...) (njegova se umjetnost) referencijalno tiče iskustva u domeni duševnoga“ (I.Mance). Radi toga predstavljena djela mogu biti gotovo isključivo podijeljena na format i medij, a ne tematski; na slike velikog formata (karakteristične kolorističke jasnoće), crteže velikoga formata (ciklus Obzor melankolije) te manje crteže posložene u horror vacui kompoziciju, zapravo na njima prirodan način na koji ih sam Keser izlaže u svojem ateljeu. Autorica izložbe, Jasmina Bavoljak, predstavlja vlastitu koncepciju postava kao živo biće kojom je “ritmizirana slikovna materijalizacija Keserove podsvijesti“, na kojoj će na posve novi, do sada neviđen način, biti predstavljena Keserova umjetnost.

*Kako je izložba zbog pandemije COVID-19 bila odgođena za šest mjeseci, odlučeno je, u posljednji trenutak, publici predstaviti i nešto novo i zanimljivo iz umjetnikovog opusa: radove akademika Kesera nastale tijekom izolacija. Ovi, za njega novi mediji; kao što su digitalni crteži i skulpture, koje on naziva igračkama, nešto su dosad neviđeno u akademikovom opusu.
 
Autorica stručne koncepcije i kustosica izložbe: Jasmina Bavoljak
Autori tekstova u katalogu: Jasmina Bavoljak i Ivana Mance

(R.P.B., 08.09.2020)