projekcija

Film 'Mater' od 10. rujna u kinima širom Hrvatske


vrijeme: 10.09.2020.

Višestruko nagrađivani film 'Mater' redatelja i scenarista Jure Pavlovića od četvrtka, 10. rujna, na redovnom je repertoaru kina Cinestar i Cineplexx te drugih kina širom Hrvatske, a na nekim projekcijama gostovat će dio filmske ekipe.

Na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu film Mater osvojio je tri Zlatne Arene: Daria Lorenci - Flatz nagrađena je za najbolju žensku ulogu, Martin Semenčić za oblikovanje zvuka i Jana Plećaš za kameru, dok je redatelj Jure Pavlović dobio nagradu "Breza" za najboljeg debitanta.
 
Film Mater odlično je prihvatila domaća publika - u dvadesetak ljetnih kina na Jadranu dosad ga je vidjelo više od tri tisuće gledatelja što je obećavajući uvod u redovno prikazivanje filma u kinima.
 
Od 10. rujna je na redovnom programu kina Cinestar i Cineplexx, a kreće i u ostala kina pa je uz gostovanje ekipe filma 10. rujna u Kinu Samobor, 11. u Ogulinu (Four River Festival), a 16. u Rijeci u Art kinu Croatia. Raspored narednih projekcija, kao i informacije o filmu Mater, redovno su ažurirani i dostupni na internetskoj stranici filma te na Facebooku filma.
 
Priču o kompleksnom odnosu majke i kćeri svojim iznimnim glumačkim ostvarenjima donose Daria Lorenci - Flatz u ulozi kćeri Jasne i doajenka hrvatskog glumišta Neva Rošić kao majka. Jasna se vraća iz Njemačke da bi se brinula o bolesnoj majci koja, čak i prikovana za krevet, zrači snažnim autoritetom. Dani prolaze, a njih dvije zapliću se u mrežu zamjeranja od kojih je Jasna očajnički pokušavala pobjeći.
 
Poseban štih filmu daju naturščici iz autentičnog neretvanskog kraja, gdje je film i sniman.
 
Film Mater svoju svjetsku premijeru imao je prošle godine na Filmskom festivalu u Tallinu, potom je prikazan na Beogradskom FEST-u gdje je nagrađen kao najbolji film regije, a na prestižnom filmskom festivalu u sicilijanskoj Taormini Daria Lorenci - Flatz nagrađena je kao najbolja glumica. Hrvatska premijera održana je ljetos na Festivalu mediteranskog filma Split u ambijentu magičnog Ljetnog kina Bačvice.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 08.09.2020)