projekcija

Britanska premijera filma 'O jednoj mladosti' u konkurenciji Open City Festivala


vrijeme: 12.09.2020. - 15.09.2020.

Film redatelja Ivana Ramljaka 'O jednoj mladosti', nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti, prikazat će se u konkurenciji Festivala dokumentarnog filma Open City, čije će se 10. izdanje održati online.

Dugometražni dokumentarni film Ivana Ramljaka, O jednoj mladosti, koji je nedavno nagrađen na prizrenskom DokuFestu, imat će svoju britansku premijeru na Festivalu dokumentarnog filma Open City.

Open City koji se prethodnih devet godina održavao u Londonu, ove godine premješten je online, a svi filmovi s festivala britanskoj će publici biti dostupni na VOD (video-on-demand) platformi u određenom periodu. O jednoj mladosti moći će se gledati od 12. do 15. rujna, a uz film će biti dostupna i snimka Q&A sesije koju će s Ivanom Ramljakom voditi filmska kritičarka i kuratorica Carmen Grey.

O jednoj mladosti film je o redateljevom pokušaju rekonstruiranja odnosa s nekadašnjim najboljim prijateljem, 13 godina nakon njegove iznenadne smrti, koristeći samo fotografije i videomaterijale koje je prijatelj tada snimao. Priča je to o izgubljenoj generaciji mladih Hrvata s kraja '90-ih, koji pokušavaju naći svoj identitet nakon razarajućeg rata. Što je o filmu napisao kurator i filmski kritičar Olaf Möller povodom projekcije filma na Open Cityju možete pročitati ovdje.

O jednoj mladosti producirao je Matej Merlić, montirao ga je Ivor Šonje, za fotografiju je bio zadužen Marko Čaklović, a dizajn zvuka radio je Borna Buljević. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom doc. art. Gorana Devića, red. prof. art. Damira Terešaka i izv. prof. art. Mirana Miošića.

Festival Open City London osnovan je 2010. godine, te se inače odvija na više lokacija širom Londona, a cilj mu je promovirati kreativne dokumentarne filmaše i prikazati najbolje suvremene međunarodne dokumentarne naslove. U ovogodišnjem digitalnog izdanju prikazat će se 48 filmova iz 28 različitih zemalja.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 09.09.2020)