projekcija

Online premijera filma 'Gradovi bez pesticida'


vrijeme: 10.09.2020. 10,45 h

Udruga Zemljane staze premijerno prikazuje drugi obrazovni film iz serije 'Učinci pesticida i održive alternative'. Premijera filma održat će se na konferenciji 'cITy Upgrade' koju organizira Udruga gradova, 10. rujna, u 10,45 sati, te na YouTube kanalu udruge Zemljane staze u isto vrijeme.

YouTube kanal udruge Zemljane staze: https://youtu.be/IWFV9kCRKWY.

Gradovi bez pesticida pružaju svojim građanima siguran i zdrav okoliš, a također doprinose postizanju ciljeva održivog razvoja.
 
"Gradovi bez pesticida" je projekt organizacije PAN Europe kojem je cilj povezivanje gradova i razmjena iskustava u procesu prijelaza na održive načine upravljanja zelenim površinama, temeljene na načelima kružnog gospodarstva.
 
Gosti u filmu su gradonačelnica Ozlja, mr. sc. Gordana Lipšinić i voditeljica Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba, gđa. Branka Mrakužić, dipl. ing agr., univ. spec., koje su nam ispričale zašto su njihovi gradovi odlučili napraviti korak dalje u očuvanju zdravlja ljudi, okoliša i prirode.

Unatoč ponovljenim pozivima i ostalim hrvatskim gradovima da slijede ove pozitivne primjere, gradovi Zagreb i Ozalj i nadalje ostaju jedini hrvatski gradovi koji se mogu pohvaliti sigurnim i zdravim zelenim površinama. #HealthyGreenSpaces

"Ovim obrazovnim filmom želimo potaknuti gradonačelnike ostalih hrvatskih gradova da se obvežu zaštititi zdravlje svojih građana i doprinijeti zaštiti okoliša i prirode, kao i ciljevima održivog razvoja. U vrijeme kada je Covid-19 kriza naglasila važnost podizanja imuniteta kako bismo se zaštitili od ove, ali i od drugih bolesti, život u zdravom okolišu zasigurno je od primarne važnosti. Zdravo i sigurno okruženje također je jedna od osnovnih postavki za stvaranje turističke ponude koja uključuje "Imunitet-wellness", a koji je među stranim građanima vrlo tražen. Mnogi hrvatski gradovi imaju savršene postavke za kreiranje ovakve turističke ponude, želimo ih potaknuti da iskoriste ovu mogućnost.", rekla je Natalija Svrtan, mag. ing. agroekologije, predsjednica udruge Zemljane staze.
 
Film je snimljen sredstvima Global Greengrants Fund i bit će besplatno dostupan za emitiranje i dijeljenje.
 
Natalija Svrtan se trenutno nalazi na Malti gdje s Majbritt Kristensen, stručnjakinjom za kružno gospodarstvo i Andreasom Wilom Gerdesom, uspješnim poduzetnikom i mentorom, te drugim suradnicima radi na projektu "International Knowhow / Dohow for Croatia", koji za cilj ima pokretanje pozitivnih promjena u Republici Hrvatskoj temeljenih na iskustvima ljudi koji su na Malti u posljednjih 8 godina napravili značajne promjene. Taj uspješan model žele preslikati i prilagoditi ga hrvatskim uvjetima.
 

(R.P.B., 09.09.2020)

Tagovi: film, ekologija